A vegán életmódnak számos előnye van. A kutatások szerint a vegánokat kevésbé fenyegetik a krónikus megbetegedések, például a rák különböző formái, a szívbetegség, a hipertenzió, és a 2-es típusú cukorbetegség. Az Academy of Nutrition and Dietetics táplálkozással foglalkozó nonprofit szervezet szerint a már krónikus betegségekben szenvedők számára is hasznos lehet egy növényorientáltabb étrend, ugyani ez segíthet a tünetek kezelésében.
Ez annak köszönhető, hogy a zöldségekben, gyümölcsökben, teljes kiőrlésű gabonafélékben, magvakban, és egyéb növényi származékokban rengeteg a rost, az egészséges zsír, a mikrotápanyag, és a fitovegyület is. Ezek az élelmiszerek ellenben meglehetősen kevés kalóriát tartalmaznak.
Persze a vegán életmódra való átállás sokak számára túl drasztikus váltást jelentene, hiszen a vegánság központjában az állati származékok és állatokkal kapcsolatos egyéb termékek kizárása áll. A jó hír az, hogy nem kell ilyen drasztikus változtatásokra szánnod magad ahhoz, hogy tehess valamit egészséged érdekében! A következőkben öt olyan egészséges tippet osztunk meg, amiket elleshetsz a vegán közösségtől, és saját életstílusodban is alkalmazhatsz!
1. Válts egészségesebb zsírokra
Az elmúlt évtizedek során akarva-akaratlanul is annyiszor hallhattál a zsírokról, hogy okkal hiheted azt, hogy minden létező zsírféle rossz hatással van a szervezetre. Azonban a növényi olajakban, diófélékben, és magvakban található telítetlen zsírok nem csak az éhséget segítenek leküzdeni, de még a szív egészségét is megerősíthetik. A zsírok valójában a leglaktatóbb makrotápanyagok közé tartoznak, és segítenek sokáig megőrizni a jóllakottságérzetet.
A telített zsírforrások (pl. vaj) növényi olajokból készült termékekre váltásával akár egyharmaddal csökkenthető a szív- és érrendszeri megbetegedések veszélye – nem csoda, hogy az szív egészségével foglalkozó American Heart Association (AHA) is váltásra ösztönzi az embereket.
A növényi eredetű zsírokkal meglepően sok mindent helyettesíteni lehet a konyhában, a végeredmény pedig nem csak éppen olyan ízletes, de sokkal egészségesebb is, mint a telített zsírokból készült ételek.
2. Készíts zöldségekben gazdag fogásokat
A jól megtervezett vegán étrendek tele vannak az emésztéshez és a szív egészségéhez nélkülözhetetlen rostokkal, és a gyulladásgátló, antioxidánsokra hasonlító fitovegyületekkel.
Persze az, hogy milyen zöldségekkel kezded el feltölteni étrendedet ízléseden múlik, és szerencsére elképesztően sok opció közül válogathatsz, hogy egyszerűbb legyen a váltás. Ott vannak például a gombák, amelyek habár technikailag nem növények, számos zöldségalapú étrend fontos részét képezik, mert nem csak egészségesek, de ízletesek, és „haraphatóak” is – ezt a tulajdonságot sok húskedvelő hiányolja a zöldséges fogásokból.
Érdemes zöld leveles zöldségeket is felvenni az étlapra, mert tele vannak különböző tápanyagokkal, például olyan ásványi anyagokkal, mint a kalcium, vagy a vas. Érdemes észben tartani a keresztesvirágú zöldségeket (brokkoli, kel, káposzta, stb.) is, amelyek szintén sok kalciumot kínálnak a szervezetnek.