notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Növényalapú táplálkozás: tévhitek és tények

hirdetes

6 mítosz a növényi alapú táplálkozásról

SzSz

A növényi alapú táplálkozással kapcsolatban több mítosz is kering, amelyek miatt nem kezdenek bele ebbe a fajta életmódba. Egyre többen alkalmazzák azonban ezt a fajta táplálkozást, viszont sokan nincsenek tisztában, hogyan folytassák megfelelően. De lássuk melyik az a 6 mítosz, amely valójában nem igaz. 

Növényi alapú táplálkozás

Nos, a növényi alapú táplálkozásra áttérni nem olyan egyszerű, hiszen a mai világban mindenhol a feldolgozott élelmiszerek vannak túlnyomó többségben. Azonban nem kell megijednünk. Rengeteg olyan alternatíva és megoldás létezik, amellyel ugyanolyan teljesértékű étrendet folytathatunk, mintha vegyesen táplálkoznánk. 

De lássuk, melyik az a 6 leggyakoribb aggodalom, amely miatt az emberek nem kezdenek bele a növényi alapú táplálkozásba. 

1. tévhit: Kevés a fehérjebevitel a növényi alapú étrendben 


Ez messze a leggyakoribb mítosz. A legtöbben azt gondolják, hogy növényi alapú táplálkozás során nem lehet kellő mennyiségű fehérjét bevinni a nap folyamán, és valamilyen étrendkiegészítőre mindenképp szüksége van annak, aki ezt az életmódod folytatja. 

A javasolt napi fehérjebevitel 0,8 gramm testtömeg kilogrammonként az egészséges életmód fenntartásához. Ezt növényi táplálkozás mellett is elérhetjük. Számos növényi élelmiszer van, amelyek gazdag fehérjeforrások: 

hirdetes
  • tofu
  • lencse
  • bab
  • dió
  • magok
  • teljes kiőrlésű gabonák


Akik több fehérjét igényelnek, mint a testépítők, idősek és gyermekek, sikeresen növelhetik napi fehérjebevitelüket ezekkel az élelmiszerekkel. 
Már több tanulmányban is kimutatták, hogy az állati eredetű termékeket korlátozó vagy teljesen elhagyó étrendet követőknél alacsonyabb volt a kockázata a szívbetegségeknek, a magas vérnyomás, a rák és a 2. típusú cukorbetegség kialakulására. 


hirdetes
A különböző növényi élelmiszerekből származó fehérje, különösen a keményítőt tartalmazók, mint például a rizs, a bab és a kukorica, a nap folyamán fogyasztva elegendő mennyiségű esszenciális aminosavat tartalmaznak. 

2. mítosz: A növényalapú étrend túl drága


Az emberek többsége úgy véli, hogy a vegán és vegetáriánus étrend követése költséges lehet, hiszen teljes értékű élelmiszerek szerepelnek főként az étrendben. Ez azonban nem feltétlenül van így. A növényi alapú táplálkozás minimálisan feldolgozott élelmiszerekre összpontosít. Tehát a vegán fagylaltok, sajtok és salátaöntetek, amelyek valóban drágák lehetnek, nem azok, amelyeket elsősorban fogyasztani kell. 


Szóval hogyan spórolhatuk? Először is, a gyümölcsöket, zöldségeket és hüvelyeseket tartalmaz a növényi alapú étrend, amelyeket nem csak frissen, de fagyasztott és konzerv változatban is megvásárolhatunk. Az utóbbiaknál azonban figyeljünk az alacsony nátriumtartalomra. Ezekkel a termékekkel nem csak olcsóbban kijövünk, de hosszabb ideig is tárolhatók. 

Pontosabban, a gyümölcsök és zöldségek szezonálisan is megvásárolhatók a mezőgazdasági termelők piacáról alacsonyabb költséggel, mint a szezonon kívüli termékek az élelmiszerboltokban. A gabonafélék és a hüvelyesek esetében pedig mivel szárított élelmiszerek, hosszúabb ideig tárolhatók.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes


Szótár

Metabolikus szindróma

Az elhízáshoz és a koszorúér betegséghez társuló kölcsönös elváltozások együttese.   Tovább

Wellness

A wellness valójában már az emberiség megjelenése óta létezik. Az irányzat célja, hogy... Tovább

Tovább a lexikonra