A gyümölcssaláták tökéletes választásnak bizonyulhatnak a nyári hónapokban, hiszen fogyasztásukkal biztosíthatjuk szervezetünk számára az összes szükséges tápanyagot. A nyári melegben pláne nem is kívánjuk a nehéz ételeket, így ez a 6 recept tökéletes választás lesz ebédre vagy vacsorára egyaránt.
A saláták könnyen emészthető ételnek bizonyulnak, hiszen tele vannak vitaminokkal, ásványi anyagokkal és magas víztartalommal rendelkeznek. A nyári saláták nagyszerű ételek, mivel nem csak tápanyagban gazdagok, de segítenek a testhőmérséklet szabályozásában is. A forróságban a gyümölcsök és zöldségek magas víztartalmuknak köszönhetően segítenek hidratálni a szervezetet. Emellett a bennük található vitaminok és antioxidánsok a szervezet védekezőrendszerét erősítik, így könnyebben megbirkózhatunk a gyulladásos megbetegedésekkel. A gyümölcs és zöldségfogyasztás emellett a nyári hónapokban még inkább elősegítik az emésztőrendszer működését és képesek megőrizni a haj és a bőr szépségét.
A nyári időszakban amúgy is könnyebb friss zöldséghez és gyümölcshöz jutnunk, hiszen a legtöbb növénynek ilyenkor van szezonja. Érdemes kihasználni nem csak emiatt, hanem egészségünk szempontjából egyaránt. Nyáron a legkedveltebb gyümölcsök közé tartozik a görögdinnye, a bogyós gyümölcsök, az eper, a málna, a fekete áfonya, a citrusfélék és a cseresznye.
A következőkben ezeknek a gyümölcsöknek a felhasználásával hoztunk pár egzotikus nyári saláta receptet, amely a nyári hónapokban remekül kiegészíthetik étkezésedet:
1. Jamun saláta recept
Az egyik legkedveltebb indiai nyári gyümölcs a jamun vagyis a java szilva. Ha szereted ezt a gyümölcsöt, vagy még nem ettél, akkor először mindenképp kóstold meg önmagában. Ha ízlik dobd vele össze ezt az egyszerű salátát, amihez nincs másra szükséged, mint java szilvára, mangóra és uborkára. A hozzávalókat vágd fel egyforma darabokra, keverd össze majd önts rájuk egy kevés citromlevet, olívaolajat és egy pici sót. Készen is van a frissítő és egzotikus saláta.
2. Gránátalma és kiwi saláta recept
A kiwi és a gránátalma tökéletes kombinációja lehet a nyár igazi slágere. Nem csak édesség utáni vágyadat csillapítja, de segít megakadályozni a húgyúti fertőzéseket, amelyek a nyári időszakban könnyebben elkaphatunk. Emellett a kiwi segít biztosítani a szervezt számára a C, E és a K-vitamint, valamint az antioxidánsok folyamatos ellátását. Salátaöntetként használjunk mentás narancslevet, ami pluszban növeli a C-vitamin bevitelt, ezáltal pedig növeli az immunrendszer hatékonyságát.
3. Garnéla és Licsi saláta
Aki imádja a tenger gyümölcseit, annak ez a recept biztosan az egyik kedvence lesz. A garnélarákokat süssük meg olívaolajon egy kis citromlével, sóval és fokhagymával, illetve chillivel (aki szereti az erőset). A rákokat süssük 2-3 percig, amíg szép színt nem kapnak. Ha készen van vágjunk fel egy mangót, pár darab licsit, adjunk hozzá egy kis földimogyorót, majd rakjuk rá a garnélarákokat. Ezután sózzuk meg az egészet egy kicsit és már fogyaszthatjuk is. Egészséges és különleges saláta, fehérjével gazdagítva.
4. Görögdinnye saláta
A feta sajt és a görögdinnye igazán érdekes kombinációja meglepően jól működik együtt, hiszen édes és sós ízt is biztosít. Adjunk hozzá egy kevés jégsalátát és fenyőmagot. Öntetként pedig használjunk olívaolaj, méz és citrom keverékét, amelytől még pikánsabb lesz salátánk.
5. Mango Mozzarella saláta
Ez az igazán pikáns saláta meglepően finom és frissítő! Az édes mangó és az egészséges zsírokban gazdag mozzarella nagyon jól passzolnak egymáshoz. Tulajdonképp a mangót és a mozzarellát csak össze kell vágnunk, majd ehhez el kell készítenünk egy érdekes öntetet. Az öntetben pesto, citromlé, narancslé, balzsamecet, olívaolaj, petrezselyem, chili, kapribogyó bazsalikom, só és bors van. Ezeket összedolgozzuk, majd a magnó és a sajt tetejére öntjük. Ezután a keveréket rajuk be a hűtőbe egy 20 percre, hogy az ízek összeérjenek. Tálalhatjuk is.
6. Dinnye és papaya saláta
Ez a gyümölcssaláta szintén nagyon pikáns és egzotikus. Először a gyümölcsökre szánt szirupot készítsük el. Forraljunk fel egy kis vizet, citromlével, cukorral és chilivel. Ezután a keveréket hűtsük ki és a daraboljuk bele a dinnyét, illetve a papayát. Ezután vágjunk hozzá 1 hagymát, 2 paradicsomot és öntsük le a salátánkat olívaolaj, mustár, só és bors keverékével. Fogyaszthatjuk is.
Ezek a pikáns, édes és sós kombinációjú saláták tökéletes választásnak bizonyulnak, ha nem szeretnénk nehéz ételeket enni, mégis különleges ízekre vágynánk. Érdemes őket kipróbálni, hiszen nem mindennapi receptek. Fogyaszd őket egészséggel és a szervezeted is meghálálja a nyári hőségben!