Manapság egyre többen küzdenek vérnyomás problémákkal. A magas vérnyomás pedig nem válogat: fiatalok és idősek egyaránt küzdhetnek vele, és leginkább a helytelen táplálkozással függ össze. Ez a 8 élelmiszer pedig bárkinek azonnal megemeli, vagy csökkenti a vérnyomását, ezért érdemes mérsékelten fogyasztani!
A helyes táplálkozással rengeteget tehetünk az egészségünkért, a helytelennel pedig éppen egészségünk ellen. Nagyon oda kell figyelni, hogy mit és mennyit fogyasztunk, hiszen a betegségek kialakulásáért mi is felelősek vagyunk az elfogyasztott élelmiszereken keresztül. Az alábbi élelmiszereket épp ezért érdemes mellőzni, vagy éppenséggel beiktatni az étrendünkbe, attól függően, hogy milyen a vérnyomásunk. Persze az olyan alapvető dolgokat, mint a só, nem lehet elhagyni, de a mértékletes fogyasztása mindenképp ajánlott!
1. Só
A só az egyik olyan élelmiszer, amit ha túlzásba viszünk, biztosan megnöveli a vérnyomásunkat. Aki magas vérnyomással küzd, az mindenképp álljon át sószegény étrendre, bár valószínűleg ezt az orvosa is mondta már. Higgyük csak el, hogy kevesebb sóval is lehet ugyanolyan finom és ízletes ételeket főzni!
2. Csonthéjasok
Ezek a „jófiúk” táborát erősítik. A mandula, a pisztácia, a mogyoró, a dió nagyon egészségesek, hiszen sok B-vitamint tartalmaznak, éppen ezért csökkentik a túlzottan magas vérnyomást. B-vitaminhoz egyébként hozzájuthatunk még a tojásból, tejtermékekből, és a gabonafélékből is.
3. Húsok, feldolgozott élelmiszerek
Nem árulok el hatalmas újdonságot, ha azt mondom, ezek nem túl jók. Ezek a feldolgozott élelmiszerek ugyanis igen sok hozzáadott sót, és zsírt tartalmaznak, ezért nem ajánlottak azok számára, akik magas vérnyomással küzdenek. A túlzott húsfogyasztás amúgy sem javallott, ha egészséges életmódot szeretnénk élni.
4. Kávé és tea
Én például sokáig alacsony, hirtelen leeső vérnyomással küzdöttem, ezért az orvosom a napi 1 csésze fekete kávé fogyasztását ajánlotta. Azóta pedig kávéfüggő lettem (köszi, Doki!), és diéta idején sem tudok erről az egy csészéről lemondani sajnos. De miért jó alacsony vérnyomás esetén a kávé, vagy a tea? A koffein tartalmú italok növelik a pulzust és a vérnyomást is. Fogyasztásukat azért ne vigyük túlzásba, és ha az orvos azt tanácsolja, akkor teljesen iktassuk ki étrendünkből. Az alacsony vérnyomással küzdő személyek, mint én is, naponta 1-2 csésze kávét fogyaszthatnak, de a magas vérnyomásosok sajnos jobb ha kerülik, vagy a koffeinmentes fajtákat választják kávéból és teából is.
5. Csoki
Gondoltad volna, hogy a csokoládé nagyon jó hatással van a szívritmus szabályozására. Reggelente 1-2 kocka minimum 70%-os csoki elfogyasztása ajánlott erre a célra. Ha viszont valaki magas vérnyomással küzd, akkor sajnos csökkentenie kell a csokoládé fogyasztását.
6. Hús
Alacsony vérnyomás esetén a húsételek biztosan segítségünkre lehetnek, persze így sem szabad túlzásba vinni a fogyasztásukat, mert a koleszterinszintet is megemelik. A magas vérnyomásban szenvedők hetente csak egyszer fogyasszanak húst, és lehetőleg sovány húst, mint a csirke, hal.
7 .Energiaitalok
Személy szerint egyébként sem támogatom az ilyen italok fogyasztását, mivel rengeteg cukrot tartalmaznak, és az egészéges életmódba cseppet sem férnek bele. Persze tudom, hogy sokan szeretik és mértéktelenül is hajlamosak fogyasztani az energiaitalokat. Viszont túl sok kálium, magnézium, és nátrium van bennük, ezért megemelik a vérnyomást. Aki magas vérnyomással küzd, semmiképp ne vigye túlzásba a fogyasztásukat, a legjobb ha teljesen el is kerüli! De az egészséges szervezetnek is ugyanilyen káros, úgyhogy érdemes drasztikusan csökkenteni a bevitelt.
8. Bor
Egy finom pohár bor az esti lazításhoz néha jól esi, ugye? A hangsúly azonban a néhán van. Az alkohol tartalmú italok közül a bor pozitív hatással van az alacsony vérnyomásra. Napi egy pohár minőségi vörösbor megengedett, de akik magas vérnyomással küzdenek, mindenféle alkoholos italt kerüljenek el jó messzire. A túlzott alkoholfogyasztás pedig kifejezetten káros, és mindenkinek kerülendő!