5. Kerülje a gluténtartalmú italokat
A glutén bizonyos italokban, különösen az alkoholtartalmú italokban is jelen lehet. A sör a glutén gyakori forrása, mert a gluténtartalmú gabonák, például a búza vagy az árpa fermentálásával állítják elő. Vannak azonban olyan gluténmentes sörök, amelyek a cirok vagy rizs összetevőiből készülnek.
Ha alkoholt szeretne inni egy gluténmentes diétán, akkor válasszon olyan desztillált italokat, mint a vodka vagy a gin. A bor általában gluténmentes is, azonban erről jobb meggyőződni előre a címkén található összetevőkből.
A legtöbb alkoholmentes ital, pl. Kávé, tea és a pezsgőtabletták gluténmentesek. Néhány ital, mint például a boltban megvásárolható előre elkészített smoothie, kávéital vagy tejes turmixok, glutént tartalmazhatnak, így a legjobb, ha a címkét ellenőrizzük.
6. Hozd el saját ételed
Ha részt veszel egy társadalmi rendezvényen, nincs más lehetőség, mint előre elkészíteni az adott étkezésnek megfelelő ételed.
A véletlen glutén expozíció gyakori a társadalmi eseményeken. Még akkor is, ha egy edény eredetileg gluténmentes, a főzés során a keresztfertőződés veszélyt jelenthet az emberek számára, akik szigorú glutén megvonást igényelnek.
Ha szükséges vigyünk magunkkal saját evőeszközt és tálak, amely garantáltan nem érintkezett gluténtartalmú étellel. Így elkerülhetjük a véletlen káros glutén expozíciót.
7. Egyél több diófélét
A gluténmentes étrendek nagyobb valószínűséggel tartalmaznak kevesebb tápanyagot, mint a cink, a kalcium és a rost. A diófélék és a magvak természetesen gluténmentesek és tápanyagban gazdagok.
Diófélék:
- mandula
- kesudió
- pekándió
- dió
- pisztácia
- makadámia dió
- tökmag
- lenmag
- chia mag
- napraforgómag
A gluténmentes zabhoz dióféléket vagy magokat adhatunk, amelyeket akár finomra őrölhetünk és tökéletes búzaliszt helyettesítők lehetnek. De megszórhatjuk velük salátánkat, vagy fogyaszthatjuk őket friss gyümölccsel vagy zöldséggel is.
8. Kerüld a gluténtartalmú fűszereket
A fűszerek és szószok gyakran tartalmaznak rejtett gluténforrásokat. Az élelmiszergyártók glutént adhatnak a fűszerekhez, hogy stabilizátor, sűrítő vagy emulgeálószerként működjenek.
A gluténtartalmú fűszerek közé tartoznak a következők:
- szója szósz
- salátaöntet
- maláta ecet
- pácok
- barbecue szósz
- tészta szósz
- Worcestershire szósz
- teriyaki szósz
Hasznos az allergének címkéjének áttekintése ezeken a fűszereken. Fontos megjegyezni, hogy még akkor is, ha a fűszer búza mentes, az árpából vagy rozsból is tartalmazhat glutént. Például a malátaecet nem gluténmentes, mivel a maláta árpából származik.