Az édesség utáni vágy leggyakoribb kiváltója a vércukorszint ingadozás, amely leginkább a helytelen és egészségtelen táplálkozás egyik következménye.
- helytelen, rendszertelen táplálkozás
- egészségtelen tápanyagbevitel
- stressz, érzelmi hullámvölgyek
- vitamin és ásványianyag hiány
- hormonális kiegyensúlyozatlanság
- mellékvese problémák
- (nőknél) premenstruációs tünetek
- túl kevés folyadékfogyasztás
- kimerültség, kevés alvás
- monoton, mozgásszegény életmód
Stabilizáld a vércukorszinted
Ha nagyobb mennyiségű gyorsan felszívódó szénhidrátot fogyasztunk, akkor a szervezetünkben a vércukorszint ugrásszerűen megemelkedik, hirtelen megnő az inzulin kibocsátás is, hiszen több inzulinra lesz szükség a nagyobb mennyiségű cukor kezeléséhez. És ha az azonnali energiaigény (vagyis: testmozgás) nincs összhangban a bevitt szénhidrát mennyiségével, a maradék vércukor zsírrá alakul, és a zsírpárnákat gyarapítja.
Ezt követően, mivel az inzulin kivonta az összes cukrot a vérből (hiszen ez a feladata), a vércukorszint leesik, az alacsony vércukorszint negatív tüneteit produkálva. Ide sorolható a hirtelen farkaséhség, és a cukor iránti vágy.
Számos egészségügyi probléma a cukor fogyasztásából ered, és már kutatások is bizonyítják, hogy igenis a cukor fogyasztása okozza a cukorbetegség kialakulását. Manapság nagyon oda kell figyelni az élelmiszerek összetevőire, hiszen egyre több termék tartalmaz cukrot. Így nagyon könnyen túlzott cukor bevitelt idézhetünk elő. Megterheli a hasnyálmirigyet, és ez által az inzulintermelő sejtek kimerülnek. Továbbá kutatások azt is bizonyítják, hogy nem a kövérség, hanem a cukor a fő okozója a cukorbetegségnek!!!
Cukor fogyasztás felel a szervezet savasodásáért, az emésztési problémákért.
A túlzott cukorfogyasztás kivonja szervezetünkből a kalciumot. Az immunrendszert gyengíti, fáradékonyságot, kimerültséget eredményez. Közérzetünk a cukor fogyasztásától sokkal feszültebbé, stresszessé válik, valamint a fizikai és a szellemi teljesítőképességre is negatív hatással van. Sajnos statisztikai adatok vannak arra vonatkozóan, hogy már egyre több gyerekeknél kialakult a cukorbetegség valamelyik stádiuma, ezért a szülök figyelmét nagyon fontos felhívni arra, hogy mit enged nassolni a gyermekének. (gyümölcs vagy a saját készítésű, egészséges alapanyagból készült sütemény kiváló megoldás lehet például az édességek helyett).
Sütéshez, ízesítéshez válaszunk mézet, nádcukrot, fruktóz, illetve különböző minőségű, egészséges édesítőszereket használjunk!
Szerző: Suba Krisztina – Személyi Edző