A K vitamin már fiatal korban sem elhanyagolható! Mégis sokan elfelejtik, hogy ennek a vitaminnak köszönhetik, hogy a szervezetükbe bevitt vitaminok ténylegesen eljutnak/bejutnak oda, ahová szükséges. Hiába étkezünk egészségesen, hiába szedünk a különféle vitamin tablettákat és gyógyszereket, ha hiányzik szervezetünkből a megfelelő K-vitamin mennyiség. Idősebb korban akár csontritkuláshoz is vezethet!
A K vitaminok
A K-vitaminnak két formáját ismerjük, a K1- és K2-vitamint, melyek közül a kutatók úgy gondolják, hogy az utóbbinak van nagyobb szerepe szervezetünk egészséges működéséhez. Ugyan szervezetünkben megtalálható a K-vitamin, közel sem elegendő mennyiségben, így azt külső forrásból kell pótolnunk. Az új kutatási eredmények azt mutatják, hogy a bélbaktériumaink egyáltalán nem termelnek annyi K1- és K2-vitamint, amennyire szükségünk lenne, ráadásul a szükséges vitaminok és ásványi anyagok sem szívódnak fel megfelelően minden esetben.
A véralvadás és a K-vitamin
A véralvadás folyamatában több olyan véralvadási faktor is részt vesz, melyekhez K-vitaminra van szükség, ezek a K-vitamin-függő fehérjék. K-vitamin hiányában a véralvadás folyamata zavart szenved.
A csontanyagcsere és a K-vitamin
Hiába a sok kalcium és a D-vitamin, ha az nem képes beépülni a csontjainkba. Ha csak lerakódik, akár a lágy-szövetek elmeszesedését is okozhatja, a csontszövetben pedig kalciumhiány, majd csontritkulás alakulhat ki. A csontritkulás egyik öregkori következménye, a meggyengült, elvékonyodott combnyak törése. Gyerekkorban a K-vitamin a megfelelő csontállomány kialakulásához elengedhetetlen.
Mely élethelyzetekben fontos a K-2 vitamin pótlása?
- Ha életvitelünkből adódóan vagy örökletesen hajlamunk van a szív-és érrendszeri betegségekre. K2-vitamin szedésével nemcsak megakadályozható az érelmeszesedés, hanem vissza is fordítható.
- Ha fontos számunkra, hogy megelőzzük az időskori csontritkulást. Ekkor nem elegendő csupán a kalciumpótlás, sőt önmagában még káros is lehet.
- Ha valamilyen okból (pl: daganatos megbetegedés) megemelkedett a D-vitamin bevitelünk.
- Ha valamilyen bélbetegségben vagy felszívódási zavarban szenvedünk vagy nem megfelelő a bélflóránk egészsége.
- Ha a kelleténél hajlamosabbak vagyunk a fogszuvasodásra, akkor D-vitaminnal együtt ajánlott szedni.
- Ha májelégtelenségben szenvedünk (szigorú orvosi felügyelettel szedjük). A K-vitamin elősegíti a máj méregtelenítő funkcióját.
- K1-vitamint adnak az újszülött kori vérzékenység megelőzésére, hathónapos korig az anyatejjel táplált csecsemőknek.
Mikor ellenjavallt a K-vitamin szedése?
- A véralvadási zavarokban szenvedőknek és a véralvadásgátló (vérhígító) gyógyszereket szedőknek nem ajánlott, mert egyes vérhígító gyógyszerek K-vitamin antagonisták. Hatóanyagaik gátolják a K-vitamin szerepét a véralvadásban.
- Az E-vitaminnal együtt csak úgy szedhető, ha az E- és a K-vitamin bevétele között legalább 2-3 óra telik el, mert az E-vitaminnak enyhe véralvadásgátló, míg a K-vitaminnak véralvadást segítő hatása van.
- Várandós kismamák a terhesség utolsó heteiben ne fogyasszák.
Túladagolható-e a K2-vitamin?
Nehéz túladagolni, mert fehérjékhez kötődik, melyek megakadályozzák, illetve korlátozzák a K2-vitamin hasznosulását.
Miben van K-vitamin?
K1-vitamint nyerhető:
- A zöld növényekből (főként a sötétzöld levelűekből) vehetünk magunkhoz.
- Magas K1-vitamin tartalma van a káposztaféléknek, a mángoldnak, a spenótnak és a salátaféléknek.
- Az állati eredetű ételek közül a tejtermékeknek és a májnak van említhető mennyiségben K1-vitamin tartalma. A K1-vitamin biológiailag kevésbé aktív, mint a K2-vitamin.
K2-vitamin megtalálható:
- A bakteriális erjesztéssel készült ételekben találunk, pl: savanyú káposzta, érlelt kéksajtok, kefír, túró.
- Egy japán ősi szójaétel, a natto igen magas K2-vitaminban (100 gramm natto-ban 1000 mg). Ez a kissé gusztustalan, nyúlós nyálkás erjesztett szójabab a japán gasztronómiában igen kedvelt, európai szemmel kicsit bizarr, de a bátrabbak próbálkozhatnak vele.
- Kisebb mennyiségben a tojássárgája és a vaj (a jó minőségű, bio / házi vajakban a legmagasabb) is tartalmaz K2-vitamint. Továbbá a tonhal, a makréla és a szardínia fogyasztók is elegendő K2-t visznek be a szervezetükbe.