notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A legfontosabb fűszernövények és felhasználásuk

hirdetes

A legfontosabb fűszernövények és felhasználásuk

A konyhai fűszernövények kényeztetik az ízlelést, és jótékonyan hatnak az egészségre. A friss zöld fűszernövényt öblítsük le és rázzuk szárazra. Majd tegyük nejlonzacskóba, fújjuk ki a zacskót, így nem nyomódik/törik össze a fűszernövény. Hűtőszekrényben körülbelül egy hétig marad friss.

Fűszernövények és felhasználásuk

Bouquet garni


A bouquet garni petrezselyemből, egy-egy ágacska kakukkfűből és rozmaringból áll. Egy babérlevelet is tehetünk hozzá. A fűszernövényeket cérnával kössük össze, és főzés után vegyük ki az ételből.


Aroma és tartalék


Aromás fűszerolaj készítéséhez gyenge tűzön melegítsünk fel 1 liter olívaolajat, amit 1-1 ágacska rozmaringgal, kakukkfűvel, és zsályával ízesítettünk. hagyjuk kissé érlelődni. Tegyük egy palackba a frissen leöblített, szárazra rázott zöldfűszereket. az olajból szedjük ki a fűszereket, majd öntsük az olajat a palackba a friss fűszerekre. Körülbelül 6 hónapig eltartható.


A természet ajándékai:

Rozmaring

Akárcsak a kakukkfű és az oregano, a rozmaring is jellegzetes, mediterrán fűszer. Az enyhén gyantás, kesernyés ízű tűleveleket felaprítva, vagy az ágacskákat egészben használjuk. A rozmaring különösen jól illik valamennyi erősen fűszeres, különösen a fokhagymával és borral készített húsételekhez. Kakukkfűvel, zsályával, petrezselyemmel és fokhagymával együtt kellemes ízharmóniát alkot.

Tárkony

Fűszeres illatát és ízét főleg a főzéssel bontakoztatja. Enyhén kesernyés, borsos, fűszeres ízű fűszer. A tárkony a francia konyhában igen előkelő helyet foglal el. Frissen és kis mennyiségben levesek, öntetek, mártások, gombás és tésztás ételek, halak, szárnyasok ízesítésére használják.

Majoránna

A kolbász készítéséhez elengedhetetlen.  Innen származik a beceneve is: „kolbászfűszer”. A majoránna még a krumpliból készült ételek jellegzetes fűszere. Frissen és szárítva egyaránt felhasználható. Levesek, egytálételek, laktató húsételek és páclevek kellemes alkotórésze. Hatóanyagai könnyebben emészthetővé teszik az ételt. étvágyjavító és görcsoldó hatása is ismert.

Üröm

A vermuttal rokonságban lévő növény seprűfűként is ismert. A fűszerezésre használt virágbugát a virágzási idő előtt kell leszedni. Íze enyhén kesernyés. Kellemes illatú. A nagyon óvatosan adagolt üröm sült szárnyasok, halak, hagymaleves, saláták, fűszermártások, zöldséges egytálak ízesítője. Frissen és szárítva is használható.

Vízitorma

A levél íze a retekre hasonlít. A vízitormát a benne lévő csípős mustárolaj, valamint a sok vitamin, a jód, a vas és a kén teszi az immunrendszer értékes védelmezőjévé. A vízitorma sem a fagyasztást, sem a szárítást nem viseli el. Csak frissen használható szárnyasokhoz halas és krumplis fogásokhoz, levesekhez, mártásokhoz, salátákhoz és túróhoz. Vértisztító és gyomorerősítő hatása is ismert.

hirdetes

Lestyán

Zellerre emlékeztető intenzív aromája miatt nagyon jól illik a zöldséges levesekhez, egytálételekhez, mártásokhoz és halas fogásokhoz. A lestyán frissen és szárítva egyaránt használható.  Vízhajtó és emésztő javító hatása miatt teának elkészítve is fogyasztják. Segít a légúti megbetegedésekben is, és erősíti a szervezetet.

Izsóp

Az enyhén kesernyés ízű növény a mentára és a kakukkfűre hasonlít. Raguk, hús-és halételek, fűszerolajak, krumpli, hüvelyesek, fűszervaj és majonéz ízesítője. Az izsópban lévő illóolaj fertőtlenítő hatású. a növényből főzött tea csillapítja a köhögést.

Borsfű, csombor

Fűszeres, borsos íze miatt frissen aprítva vagy összekötve, de szárítva is bablevesbe és babos egytálételekbe használják. Intenzív aromája miatt nagyon takarékosan bánjunk vele. A csombor nem való enyhébb ételekhez, mert elnyomja eredeti ízüket. Uborka és paradicsom eltevéséhez nagyon alkalmas.

hirdetes

Medvehagyma

A fokhagymára emlékeztető fűszeres levél lombos erdőkben terem. Vigyázat, könnyen összetéveszthető a gyöngyvirággal! Aki biztosra akar menni, április végétől vegye meg a piacon. A medvehagymából kiváló pesto és saláta készíthető. Vastartalma miatt vérképző és vérnyomáscsökkentő hatása ismert.

Borágó

A szőrös levelű növény zsengén leszedve a legfinomabb, mert a szőrök még nem annyira határozottak. Saláták, különösen az uborkasaláta fűszerezésére alkalmas, de főzelékek, levesek és mártások ízesítésére is használható. Különösen finom fűszervajba keverve. kék virága nagyon szép ehető dekorációként szolgál. A borágó segít a meghűlésnél.

Turbolya

Az egyik legtörékenyebb, legérzékenyebb fűszernövény. A leveleket csak közvetlenül a tálalás előtt tegyük a forró ételbe. A turbolya jól illik a tojáshoz, a spárgához, a krumplihoz, és különösen a sárgarépához. Krémlevesben mártásokban is nagyon finom. A turbolyát sem fagyasztani, sem szárítani nem lehet. élénkíti a vese működését és az emésztést. Kitűnő salaktalanítószer.

Oregáno

A Földközi-tenger környéki fűszert elsősorban a görög és az olasz konyha használja. Jellegzetes ízt kölcsönöz a paradicsommártásnak, de a pizzának is. Az oregano jól illik a bárány-és sertéshúshoz, a grillezett halhoz, és a juhsajthoz is. Ha szárított, főzzük bele az ételbe, de frissen mindig csak tálalás előtt használjuk. Illóolaja serkenti az epeműködést.


Kakukkfű


A friss kakukkfű fűszeres, enyhén édeskés íze jóval intenzívebb a szárított ízénél. A zsenge hatásokat egészben, az idősebbekről a lecsipkedett leveleket használjuk fel. Grillpácok, zöldségek és párolt ételek ideális fűszere. Különösen finom a citromos kakukkfű friss illata. A növényből főzött tea csillapítja a köhögést.


Bazsalikom


A petrezselyem után talán a legnépszerűbb zöldfűszer. Milyen is lenne  a  paradicsom és mozzarella az intenzív illatú és aromájú bazsalikom nélkül? De salátákhoz, halhoz, húshoz, vagy tésztás ételekhez is nagyon finom a kissé borsos ízű levélke. mindig frissen, csíkokra vágva vagy egészben használjuk -szárítva alig van íze.


Ánizs


Pikáns-fűszeres, enyhén diós aromája nem hiányozhat a híres frankfurti zöld mártásból. Illata az uborkára emlékeztet. Az ánizs jól harmonizál a tojásos ételekkel. Levesek, saláták, zöldség-és halételek fűszere. Jól tűri a fagyasztást. Az ánizs szíverősítő hatása elismert. Gazdag C-vitaminban.


Koriander


A friss korriander fűszeres borsos ízét különösen az ázsiai konyha kedveli. Nagyon finommá teszi a leveseket, salátákat, hal-és húsételeket. a friss levél a sima levelű petrezselyem ízéhez hasonlít. Szárított magját őrölve például a mézeskalács fűszrezésére is használják. A koriander javítja az étvágyat és csökkenti a teltségérzetet.


Zsálya


Nagyon erős aromájú, hosszúkás, szürkészöld levele kissé a sóskára emlékeztet. Illóolaja gyógyítja a nyálkahártyát, ezért szívesen fogyasztják teaként vagy cukorkaként. A konyhában a hal-és húsételek ízesítésére szolgál. Nélkülözhetetlen a borjúmáj készítésénél.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes


Szótár

Antitestek

Az antitesteket ellenanyagnak is nevezik. A szervezetben kialakuló speciális fehérje anyag,... Tovább

Zsírszövet

A kötőszövetek egyik fajtája, ami rostos elemeekbe ágyazott zsírsejtekből áll, lebenyekre... Tovább

Tovább a lexikonra