Sajnos sok olyan étel van, amit előállításuk, elkészítésük vagy tartósításuk közben olyan anyagokat használnak, amiknek rákkeltő hatásuk van.
Ezeknek a rendszeres fogyasztása, nagyban elősegítheti a rák kialakulását. Persze itt szükség van a genetikai hajlamra is, sokszor halljuk, hogy az meg ezeket eszi, iszik, cigizik és 90 éves és semmi baja. A másik meg mindig oda figyelt az egészséges életmódra és még is megjelent a betegség. Én azt mondom, ha családon belül már történt rákos megbetegedés, érdemes jobban oda figyelni arra, hogy mit eszünk.
Sonka, kolbász, szalámi
A feldolgozott húsok nagy mennyiségben nemcsak hizlalnak, de rákkeltő hatásuk is lehet. A nátrium-nitritet az élelmiszer-iparban gyakran és nagy mennyiségben használják tartósítószerként, mivel segít megőrizni az ételek egészségesnek tűnő, élénk színét, illetve a feldolgozott húsok frissességét.
Édes méreg, a cukor
A legtöbb finomított élelmiszer, így a cukor nagy mennyiségben való fogyasztása is elősegítheti a rák kialakulását. Az azonban a legutóbbi időkig gondosan titkolt tény volt, hogy a hizlaló cukor pótlására kifejlesztett szacharin és aszpartám sem sokkal egészségesebb.
Sült krupmli és a chips
Vörös húsok
A rostban szegény és zsírban gazdag húsok egyrészt elősegítik a szabadgyökök elszaporodását, ami növelheti a rák kialakulásának kockázatát, másrészt viszont védekezőképességedet is csökkentik.Ha étrendedet túlnyomórészt rostban szegény táplálékok alkotják, az rendkívül rossz hatással lehet emésztésedre.
A rostok segítik a káros anyagok távozását, illetve biztosítják az emésztőnedvek megfelelő mennyiségben való termelődését. A rostban szegény táplálkozás mellett azonban az epe nem képes megfelelően működni, és a gyomorban többé nem termelődnek olyan zsírsavak, amelyek megakadályozzák a daganatok növekedését.
Szerző: Suba Krisztina – Személyi Edző