notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A makrobiotikus étrendről

hirdetes

A makrobiotikus étrend

vitalzone.hu

John Travolta, Demi Moore, Madonna és még számos ötvenen túli sztár állítólag ettől sugárzóan fiatalos, és szemtelenül egészséges. Ennek a ma divatos, ám egészen ősi alapokon nyugvó diétának a célja az, hogy ne csak táplálkozásodat, de egész életedet lendületbe hozza. A legkülönlegesebb benne az, hogy te magad vagy az első szempont, amit figyelembe vesz. Érdekes ellentét figyelhető meg azonban az étrend kitalálójának és a dietetikusok szakmai véleménye között.

A makrobiotikus étrend

A makrobiotikus étrendről


Maga az étrend Japánból származik, és a régi kínai-japán bölcseleti hagyományokra épül. Eszerint minden, ami a világon létezik, két ellentétes, de egymást kiegészítő vezérelv, a jin és a jang kategóriába sorolható.

A jin képviseli a nőt: olyan tulajdonságokat rendelnek hozzá, mint a lágyság, nedvesség, sötétség, valamint a hideg. A jangot párosítják a férfival, és a keménységgel, szárazsággal, világossággal, meleggel jellemzik. Az elmélet szerint ennek a két elvnek a tökéletes egyensúlyára van szükség ahhoz, hogy a testben akadálytalanul áramolhasson az életet fenntartó energia.

Sem távol-keletinek, sem kínai vallásúnak, vagy a földtől egészen elrugaszkodottnak nem kell lennünk ahhoz, hogy beismerjük: az élet minden területén egy dolog a fontos - az egyensúly. Tested és lelked minden pillanatban harmóniát keres: a munkádban, a kapcsolataidban, az önmagaddal való viszonyodban ugyanúgy, mint a színekben, a hőmérsékletekben vagy az ízekben.

Erre az alapvető emberi vágyra épül a taoizmus filozófiája: jin és jang egyensúlya.


Az étrend eredete


George Oshawa, a makrobiotikus táplálkozás elméletének 20. századi japán kidolgozója szerint ez az étrend megelőzi, illetve gyógyítja a legtöbb betegséget. Mivel tiltja a húst, a tejtermékeket és a kenyeret, és ezek ellenében a szemes gabonaféléket, a zöldségeket, gyümölcsöket és a halételeket részesíti előnyben, majdnem minden, amit a diéta keretében fogyasztasz, bio eredetű és növényi alapú – ezzel megelőzheted a legtöbb daganatos betegséget és még sok más bajt is.

Élelmiszerek csoportosítása


Jin jellegű táplálékok

hirdetes


A makrobiotikában az élelmiszerek besorolása bizonyos vezérelvek alapján történik. Eredetük és hatásaik alapján jin jellegűek a különféle növényi kivonatok, köztük a cukor, méz, gyümölcslevek, étolaj és az olyan élénkítő szerek, mint az alkohol, tea vagy kávé. Ide sorolandók a különböző tejtermékek, főként a tejszín, joghurt és tej.

Jang jellegű élelmiszerek


A jang típusú élelmiszerek közé a töményebb, állati eredetű táplálékok, a vörös húsok, baromfihús, tojás, halak, tenger gyümölcsei és a nehezen emészthető kemény sajtok tartoznak.

Jin és Jang között


A kiegyensúlyozott makrobiotikus étrend alapját azon élelmiszerek alkotják, amelyek nem szélsőségesen jin vagy jang jellegűek, hanem a két véglet között vannak. Ilyenek a gabonafélék, hüvelyesek, magvak, zöldségfélék és gyümölcsök.

A makrobiotikus elveken alapuló táplálkozásban minden egyes étkezés 50-60%-át teljes kiőrlésű gabonafélék és gabonatermékek, 20-25%-át szezonális és helyben kapható zöldségek, a maradék 10-15%-ot pedig hüvelyesek teszik ki. A gabonafélék és a hüvelyesek együttes fogyasztása - például borsó és rizs - teljes értékű fehérjepótlást biztosít, ráadásul a szervezet jóval könnyebben és gyorsabban dolgozza fel a növényi anyagokat, mint az állati eredetűeket.

hirdetes

• Alap élelmiszerek a gabonák közül: búza, tönkölybúza, kuszkusz, barna rizs, zab, árpa, hajdina, köles, rozs, kukorica.

• Zöldségek: sárgaborsó, bab, csicseriborsó, lencsék, zöldbab, zöldborsó, retek, répa, hagyma.

• Magvak: olajos magvak, csonthéjasok, mandula, dió, pisztácia.

• Gyümölcsök: csak a szezonális gyümölcsök.

• Egyéb hozzávalók: hidegen sajtolt olajok, tofu, bojtorján, miso, szójaszósz, szerves só, árpamaláta


Amiket kerülnöd kell


A makrobiotika nem ajánlja bizonyos élelmiszerek fogyasztását. Kerülni kell a: a burgonyát, a paradicsomot, a paprikát és a padlizsánt, mert ezek túlságosan savképzők. Amire érdemes fokozottan odafigyelni, hogy a gyümölcsök és a zöldségek közül csak helyben termeltet válassz, illetve olyat, amelyiknek szezonja van.

Az étrend előnyei


A makrobiotikus táplálkozásnak számos előnye van. Követői nem időszakos diétának fogják fel, hiszen nem a lemondásokról és az önsanyargató koplalásról szól. Ez egy olyan módszer, ahol bátran lehet változatosan étkezni, a megoldás a mértékletességben és az egyensúlyban rejlik. A gyors siker mellett pedig méregtelenítő hatása is van, ráadásul segít a narancsbőr megszüntetésében. Ez – azt hiszem – egy igen jelentős szempont a nők számára, hiszen a narancsbőr sok nő életét keseríti meg.

Dietetikusok nem ajánlják, kivéve...


Dietetikusok általában azért nem ajánlják ezt az étrendet, mert a fehérjebevitel felének állati - felének növényi fehérjéből kell, hogy álljon. Az étrend emiatt fehérjehiányos, tápanyaghiányos és minimális energiabevitellel jár (sportolóknak ezért nem megfelelő), ezért hosszú távon nem javasolják. Azonban a természetgyógyászok daganatos betegségek és tiszítókúrák esetében kifejezetten ajánlják az étrend követését. 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Szótár

Lipidológus

A zsíranyagcsere-betegségekben járatos belgyógyász szakorvos. Tovább

Diófa

Latin neve: Juglans regia   Eredete, élőhelye   A közönséges dió délkeletre a... Tovább

Tovább a lexikonra
akaraterő alakformálás diéta egészség egészséges életmód egészséges táplálkozás fogyás fogyókúra