A szárzellernek többféle neve is van, mint pl.: angol zeller, rúdzeller vagy halványító zeller. A szárzellernek nagyon zsengék és ropogósak a szárai.
Ugyanolyan alacsony a kalóriatartalma, mint a zelleré, viszont magas az ásványi anyag-tartalma. Tartalmaz még magnéziumot, foszfort, kalciumot, káliumot, vasat és nátriumot is. Gazdag még vitaminokban is (C-, A- és B-vitamin). Nagyon ajánlott a fogyasztása, főleg tisztítókúrák esetén, mivel méregtelenítő hatása van. Mivel magas a B-vitamin- tartalma, ezért segíti az idegrendszer működését.
Fogyaszthatod nyersen, de jó levesbe, salátákba, vagy akár rágcsálhatod is.
Az ókori görögök is imádták , ami sok más hasonló növényhez, zöldséghez hasonlóan gyógynövényként kezdte pályafutását. Hát nem is csoda, hiszen magas víz- és rosttartalma van, és ennek megfelelően igen alacsony kalóriatartalma (100 grammban mindössze 14 kcal, tehát jóformán semmi!!!). Emellett viszont gazdag magnéziumban, kálciumban, káliumban, nátriumban, úgyhogy állítólag éppen ezért fiatalító, kedélyjavító és fájdalomcsillapító hatása is van.
Fogyó- és tisztítókúra esetén is javallott a fogyasztása, hiszen remek méregtelenítő és tisztító hatással bír, segít megszabadulni a felesleges salakanyagoktól, tehát még a narancsbőr lekínlódásában is hasznunkra lehet. Bőrünket tisztítja, gyulladáscsökkentő hatása is van, emésztést serkentő, és állítólag még az idegrendszerre is jótékony befolyással bír.
Szárzeller is jó, sülve-főve
Mivel én inkább nyersen szeretem a zöldségeket, így itt van egy nagyon finom saláta recept :
1 csomag szárzeller (halványított zeller)
3 szál újhagyma
csipet tengeri só
1 bögrényi pirított dió, vagy pecan dió
2 evőkanál olíva olaj
1 evőkanál magos mustár
fél bögre reszelt parmezán sajt
Amit még nagyon szeretek és ajánlok az a fehérbor ecet. Locsolj rá egy kicsit, isteni finom lesz vele a saláta. A megtisztított szárzellert vágd tetszőleges formára, a hagymát szeleteld apróra, a diót 180 fokos sütőben pörköld meg kicsit, tedd félre kihűlni és aprítsd durvára. A zellert, a hagymát keverd el alaposan 1 citrom kifacsart levével, az olíva olajjal, és a magos mustárral, hintsd meg durvára őrölt (fagy frissen darált) sóval, majd keverd bele a diót és a reszelt parmezán sajtot./lehet néhány szelet almát is bele vágni, úgy még finomabb/
Szerző: Suba Krisztina – Személyi Edző