Az áfonya nemcsak az egyik legfinomabb, de az egyik legegészségesebb gyümölcsünk, bár ezt kevesen tudják róla. Ha tehetjük, fogyasszunk minél többet, hiszen egy egész sor egészségügyi panaszra megoldást jelenthet! Persze ez sem az áfonyás vodkára, sem az amerikai áfonyás palacsintára nem érvényes! ;)
Az, hogy az áfonya jó eséllyel állna dobogóra a a legfinomabb gyümölcs címért indulók közül, egyáltalán nem meglepő: a nyugati kultúrákban az eper után a második legnépszerűbb gyümölcsnek számít. Már az indiánok étrendjében is előkelő helyet foglalt el, ma pedig isteni süteményeket, szószokat és ízletes gyümölcslevet készítenek belőle.
Már az íze önmagában megérdemelni egy alapos cikket, de az áfonya ennél többet tartogat számunkra, hiszen egy kimagaslóan egészséges gyümölcsről beszélünk. Egy egész sor panaszra nyújt megoldást, miközben betegségmegelőző hatása is nagyon jelentős! Már a szájüregben elkezdi kifejteni jótékony hatását, és szinte minden szervünkre jótékony hatást gyakorol. Lássuk mik is ezek!
Zsírégetők figyelem: az áfonya segít!
Az MIT kutatásai alapján az áfonya kifejezetten alkalmas a fogyni vágyóknak. A kísérlet során a különböző diétán lévő alanyok mindegyikénél extra súlyveszteséget dokumentáltak. Ennek pedig egyszerű oka van: az áfonya jó irányban befolyásolja azt, ahogyan szervezetünk tárolja és lebontja a felesleges cukrot!
Az áfonya lassítja az öregedést!
Az áfonyánál egy gyümölcs sem tartalmaz több antioxidánst, melyek csökkentik a szabadgyökök által okozott károkat, amik felgyorsítanák az öregedést. A kutatások szerint almalével együtt fogyasztva hosszú távon 20%-al csökkenti az oxidatív DNS károsodást, ami az öregedés és a rák kialakulásának egyik legfontosabb okozója!
Alacsony vérnyomás áfonyával
izony, napi e hegy pohár áfonyalé nagyban segít rendezni magas vérnyomásod. Az egyik kutatás szerint nem is kevéssel: egy 8 hetes kúra végére a tesztalanyok vérnyomása 4-6 százalékkal csökkent! Ez lecsökkenti a szívbetegségek kockázatát is – ami a lassított öregedéssel párosítva még nagyon jól jöhet! ;)
Fokozza az agyműködést!
izony, az áfonyában lévő antioxidánsok segítenek frissen tartani az elméd is. Ezt igazolja az a több mint 16.000 idős között végzett felmérés szerint az áfonyát és epret fogyasztók körébe tartozók átlagosan két és fél évvel tovább maradnak szellemileg frissek.
Áfonyát a cukorbetegeknek
Az áfonyát diabéteszben szenvedők is nyugodtan fogyaszthatják, hiszen viszonylag alacsony cukortartalommal rendelkezik, nem emeli meg drasztikusan a vércukrot. Viszont a cukrozott áfonyalevekkel vigyázzunk, ezek nem férnek bele a cukorbetegek diétájába!
Regenerálja az izmot!
Egy megerőltető edzés során az izmokban mikroszinten erősen roncsolódnak. Ez jól van így, hiszen a pihenés során ezek a nem látható, csak érezhető sérülések begyógyulnak, és végül az izom erősebbé válik. Az áfonya ezt a folyamatot segíti elő és gyorsíthatják meg, így edzés után érdemes fogyasztani belőle egy keveset.
Pár szem áfonyával a szempárunkért!
Az kékáfonya remekül védi és regenerálja a szemet, a feketeáfonya pedig rövid ideig erősíti az éjjellátás képességét! A második világháborúban a vadászpilóták éjszakai repülések előtt gyakran ettek egy marék áfonyát. Próbáld ki te is! Továbbá kiküszöböli a gyengén látás egyik legfőbb tényezőjét, a magas vérnyomást.