Eredetileg a Földközi-tengeren és a Közel-Keleten termesztett csicseriborsó, más néven garbanzo bab, elterjedt a gasztronómiai befolyása az egész világon. Fogyasztása számos potenciális egészségügyi előnnyel jár. De lássuk miért ennyire népszerű étel a csicseriborsó!
A leggyakoribb típusú csicseriborsó kerek és bézs színű, más fajtája azonban lehetn fekete, zöld és piros.
Ugyanúgy, mint a többi hüvelyes (bab, borsó, lencse), a csicseriborsó is magas rost- és fehérjetartalommal bír, illetve számos kulcsfontosságú vitamint és ásványi anyagot tartalmaz.
Tények a csicseriborsóról:
- A csicseriborsót néha garbanzo babnak nevezik.
- A mediterrán étrendben és a közel-keleti ételekben széles körben használják.
- Jó fehérje, szénhidrát és rost forrás.
- A legjobb eredmény elérése érdekében a főzés előtt 8-10 óráig áztassuk őket vízben.
Egészségügyi előnyei:
1) Cukorbetegség ellen
A csicseriborsó különösen magas rosttartalmú. Tanulmányok kimutatták, hogy az 1. típusú cukorbetegek, akik magas rosttartalmú étrendet fogyasztanak, alacsonyabb vércukorszintet produkálnak.
A 2-es típusú cukorbetegek esetében a magasabb rostbevitel javíthatja a vércukor-, lipid- és inzulinszintet .
A táplálkozási iránymutatások szerint a nőknek legalább 21–25 gramm rostot, a férfiaknak pedig napi 30–38 g rostot javasolnak.
2) Javítja a csontok egészségét
A csicseriborsó vas, foszfát, kalcium , magnézium , mangán, cink és K-vitamin tartalma mind hozzájárul a csontszerkezet és az izmok erősítéséhez.
Bár a foszfát és a kalcium egyaránt fontos a csontstruktúrában, a két ásványi anyag egyensúlya szükséges a csontok megfelelő mineralizációjához - a túl sok foszfor fogyasztása túl kevés kalcium bevitel esetén csontveszteséghez vezethet.
A csont mátrix képződése megköveteli az ásványi mangánt, és a vas és a cink döntő szerepet játszik a kollagén előállításában.
A megfelelő K-vitamin-fogyasztás fontos a jó csont-egészség szempontjából, mert javítja a kalcium felszívódását, és csökkentheti a kalcium kiválasztását a vizelettel, biztosítva, hogy elegendő mennyiségű kalcium álljon rendelkezésre a csont építéséhez és javításához. A K-vitamin alacsony bevitele esetén nagyobb a csonttörés kockázata.