8) Emésztés javító
Magas rosttartalma miatt a csicseriborsó segít megelőzni a székrekedést és elősegíti az egészséges emésztőrendszer szabályszerűségét.
9) Segít a fogyásban
A táplálékrostok az emésztőrendszerben "töltőanyagként" működnek. Ezek a vegyületek növelik a telítettséget (a teljesség érzését) és csökkentik az étvágyat, így az emberek hosszabb ideig jobban érzik magukat, és ezzel csökkentik a napi bevitt teljes kalóriatartalmukat.
A mindenféle gyümölcs és zöldség fogyasztása már régóta összefügg az egészséges életmódhoz kapcsolódó egészségügyi feltételek csökkent kockázatával. Számos tanulmány azt mutatja, hogy a növényi élelmiszerek, mint a csicseriborsó csökkenti az elhízás, az általános halálozás, a cukorbetegség, a szívbetegségek kockázatát, elősegíti az egészséges arcszínt, az egészséges hajat, a megnövekedett energiát és az összsúlyt.
10) Irritatív bél szindróma (IBS) ellen
Bár a csicseriborsó nem enyhíti az irritábilis bél szindróma tüneteit, segíthetnek az érintett emberek számára.
Az irritábilis bél szindrómában (IBS) szenvedő egyének növekvő rostfogyasztása kihívást jelenthet. A csicseriborsó azonban olyan rostforrás, amelyet néhány IBS-beteg jól tolerál.
Tápanyagtartalom
A nyers csicseriborsót nem szabad fogyasztani a nyers hüvelyekben található káros anyagok miatt.
Egy csésze főtt csicseriborsó esetén:
- 269 kalória
- 45 g szénhidrátot
- 15 g fehérjét
- 13 g diétás rost
- 4 g zsírt
- 0 g koleszterin
Megjegyzés: nem ajánlott nyers csicseriborsót, vagy bármilyen más impulzust enni a toxinok és az anti-tápanyagok miatt. Ezeket az összetevőket csírázással és főzéssel csökkentik.
Továbbá a csicseriborsó tartalmaz K-vitamint, folsavat, foszfort, cinket, rezet, mangánt, kolint és szelént.
A csicseriborsó kiváló vegán- és gluténmentes fehérje- és rostforrás mellett kivételes mennyiségű vasat, B-6-vitamint és magnéziumot is tartalmaz.
+1 recept
A csicseriborsó egész évben rendelkezésre áll, és gyakran megtalálható az élelmiszerboltokban, akár szárított, akár csomagolt vagy konzerv formában. Mogyorós ízük és vajas szerkezetük miatt könnyen beépíthetők minden étkezésbe.
A csicseriborsó egyik legkedveltebb felhasználása és elkészítési módja a Hummus.
A Hummus egy gyors és ízletes mártogatós, amelynek csicseriborsó az alapja.
Elkészítése: Pürésítsük le a főtt csicseriborsót olívaolajjal, fokhagymával, citromlével, tahinivel, adjunk hozzá egy pici sót és készen is van. Fogyaszthatjuk mártogatósként vagy akár húsokhoz is.