3) Vérnyomás szabályozó
A normál vérnyomás fenntartásához elengedhetetlen az alacsony nátriumtartalmú (alacsony sótartalmú) étrend fenntartása, ugyanakkor a növekvő káliumbevitel ugyanolyan fontos lehet. Így a csicseriborsó a káliumbevitel szempontjából nagyon jó választás lesz étrendünkben.
4) Szívbetegségek kockázatának csökkentése
A csicseriborsó magas rost, kálium, C-vitamin és B-6-vitamin tartalma mind a szív egészségét támogatja. A csicseriborsó jelentős mennyiségű rostot tartalmaz, ami segít csökkenteni a vérben lévő koleszterin teljes mennyiségét, ezáltal csökkentve a szívbetegségek kockázatát.
Az egyik vizsgálatban azok, akik naponta 4069 mg káliumot fogyasztottak, 49% -kal csökkent az ischaemiás szívbetegség halálozásának kockázata, mint azoknál, akik kevesebb káliumot fogyasztottak (naponta kb. 1000 mg).
5) Csökkenti a rákos megbetegedések kockázatát
Bár az ásványi szelén nincs jelen a legtöbb gyümölcsben és zöldségben, a csicseriborsóban ez is megtalálható. A szelén segít a máj enzimjeinek megfelelő működésében, és méregtelenít néhány rákos megbetegedést okozó vegyületet a szervezetben. Emellett a szelén megakadályozza a gyulladást és csökkenti a tumor növekedési sebességét.
A csicseriborsó folsavat is tartalmaz, amely szerepet játszik a DNS-szintézisben és javításban, így segít megakadályozni a rákos sejtek képződését a DNS-mutációkban. A csicseriborsóban jelen lévő szaponinok, fitokémiai anyagok megakadályozzák a rákos sejtek szaporodását és terjedését az egész testben.
A csicseriborsó és más hüvelyesek, teljes kiőrlésű gabonák, gyümölcsök és zöldségek magas rost bevitele a vastagbélrák alacsonyabb kockázatával jár.
A C-vitamin erős antioxidánsként működik, és segít megvédeni a sejteket a szabadgyökök károsodásától.
6) Csökkenti a koleszterinszintet
A kutatások azt mutatják, hogy a csicseriborsó az étrendbe történő bevitele csökkenti az alacsony sűrűségű lipoprotein vagy a rossz koleszterin mennyiségét a vérben.
7) Gyulladás ellen
A csicseriborsó kolin tartalma segíti az alvást, az izommozgást, a tanulást és a memóriát. A kolin segít megőrizni a sejtmembránok szerkezetét, elősegíti az idegimpulzusok átadását, segíti a zsír felszívódását és csökkenti a krónikus gyulladást.