Édesburgonyából keksz? Először én is furcsán néztem a különböző receptekre, amíg el nem készítettem az elsőt. Az édesburgonya chips után ez a kedvencem, hiszen maximum 25 perc alatt elkészíthető és a végeredmény finom és omlós keksz, ami tökéletes fehérjeforrás!
Miért imádom az édesburgonyából készült, fehérjedús süteményt?
- Egészséges és #gluténmentes recept
- Egyszerűen és gyorsan elkészíthető
- Sokáig tárolható
- Nem utolsó sorban pedig ISTENI finom!
Érdekelhet: Mi az a glutén? Mit takar a gluténérzékenység?
Íme az egészséges édesburgonya keksz receptje:
Hozzávalók 20 darabhoz:
- 1 darab nagyobb édesburgonya
- 230 gramm mogyoróvaj
- 4 darab közepes méretű tojás
- 2 teáskanál vanília aroma
- 2 teáskanál fahéj
- 4-6 evőkanál juharszirup (Attól függően, hogy mennyire szeretnéd édesre csinálni. Helyettesítheted mézzel is.)
- 3 evőkanál chia mag
- 1 darab alma
- 50 gramm mazsola
- 80 gramm zabliszt (A teljeskiőrlésű liszt is tökéletes hozzá!)
- 2 csapott teáskanál szódabikarbóna
Az elkészítés lépései:
1.lépés
Először meghámozzuk az édesburgonyát, majd feltesszük főni annyi vízben, hogy ellepje. Ha elkészült, akkor pépesítjük.
2.lépés
Melegítsd elő a sütőt 180 fokra, és egy nagyobb tepsit bélelj ki sütőpapírral.
3.lépés
Az édesburgonya pürét, a 230 g mogyoróvajat és a 4 darab tojást egy nagy tálba tesszük, és alaposan összekeverjük egy fakanál segítségével.
4.lépés
Hozzáadjuk a vanília aromát, a fahéjat, és ízlés szerinti mennyiségben a juharszirupot, majd összedolgozzuk a többi hozzávalóval.
5.lépés
Tetszőlegesen ízesítjük: én most chia magot, mazsolát és egy darab hámozott és apró kockákra vágott almát használtam. De készítettem már körtével és mandulával is, szerintem isteni mindkét kombinációval!
6.lépés
Végül hozzáadjuk a zablisztet és a szódabikarbónát, majd kézzel alaposan összegyúrjuk.
7.lépés
A sütőpapírral kibélelt tepsire felhelyezünk egy evőkanál segítségével, kis tészta adagokat. Figyelj oda, hogy ne érjenek össze!
8.lépés
Körülbelül 10-15 percig sütjük, majd miután kihűlt, tálalhatjuk is!
Nagyon szeretem ezt a rostban és fehérjében gazdag süteményt, mert elzárva akár 4-5 napig is tárolható és fogyasztható! Ráadásul ehhez a recepthez még fehérjeporra sincs szükség! Reggelire és délutáni nasinak tökéletes választás, hiszen bűntudat nélkül fogyaszthatjuk!