10 tipp az egészséges táplálkozáshoz

Puskás Réka

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Az egészséges táplálkozás mindig fontos, de a bezártsággal töltött hetek alatt nem meglepő, hogy sokan az unaloműzés egyik formájaként a nassolást választják, vagy éppen minden második nap rendelt pizza a menü. De ahogy a karanténnak, az egészségtelen ételek aktív fogyasztásának is ideje véget vetni. Az alábbiakban olyan tippeket gyűjtöttem össze, melyek segítenek újra kicsattanó formába lendülni.

1.  Az egészséges táplálkozás első alapelve a változatos étrend


Az egészséges táplálkozás nem kell, hogy a finom dolgok elhagyását jelentse, ahogy kizárólag bizonyos ételekre sem szűkül. Sőt, a helyes étrend egyik alappillére a változatosság. A sokszínű ételfogyasztás már önmagában is elősegíti a megfelelő tápanyagok bevitelét. A sokoldalú alapanyagok mellett számos lehetőség van az elkészítés módjára is, amivel szeretett fogások megunása is elkerülhető.

2.    A megfelelő energiabevitel is az egészséges étrend része


Az étel az embernek olyan, mint az üzemanyag az autónak. Abból nyeri az erőt a működéshez. Épp ezért fontos, hogy amiket beviszünk, azokból energiát nyerjünk. Érdemes leredukálni a fehér kenyér, a különböző tészták, a krumpli, illetve az édesség mennyiségét (ez nem azt jelenti, hogy teljesen el kell hagyni, de nem kell feltétlen minden nap ezeket fogyasztani). A megfelelő mennyiségű szénhidrátot gyümölcsökből, gabonákból (pl. korpa), keményítőt tartalmazó zöldségekből, hüvelyesekből is bevihetjük.

hirdetes

A következő oldalon a rendszerességről és húsokról lesz szó.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
egészség egészséges táplálkozás étrend táplálkozás

Szótár

Túledzettség

Olyan állapot, amelynek során csökken a teljesítőképesség, és csökkennek a... Tovább

Diabetes mellitus

A szénhidrát anyagcsere krónikus betegsége, a normális inzulin működészavara következtében... Tovább

Tovább a lexikonra