Az egészséges nassolnivalók is finomak
5. Az arányok megőrzése is meghatározó az egészséges táplálkozásban
A sokszínű táplálkozás mellett az is nagyon fontos, hogy a bevitt ételek által szolgáltatott energia arányos legyen a nap folyamán végzett kinetikus cselekvéssel. Akik ülőmunkát végeznek, vagy életmódjukból adódóan kevesebbet mozognak, azoknak kevesebb szénhidrátra van szükségük, tehát érdemes alacsonyabb szénhidráttartalmú ételeket enniük, hogy megőrizzék állandó testsúlyukat.
6. Optimális testtömeg az egészség megőrzése érdekében
Részben kapcsolódik az előző ponthoz, mégis megérdemel egy külön bejegyzést. Hazánkban és a világ számos pontján komoly és állandó problémát jelent a túlsúly. Ennek állhat a hátterében egészségügyi probléma (például a pajzsmirigy nem megfelelő működése), de állhat a helytelen és rossz minőségű táplálkozás is. A túlsúly kihat a szervezet egészére, okozhat magas vérnyomást, a koleszterin szintje is megugorhat, kialakulhat cukorbetegség, koszorúér-betegség és akár stroke is, de számos egyéb szövődménye lehet. Épp ezért, ami megelőzhető helyes étrenddel, a hosszú és egészséges élet érdekében érdemes is meggátolni.
7. A nassolnivalók is lehetnek az étrend részei
A nassolás nem bűn, én például imádok olvasni és közben ropogtatni. A sok chipsfogyasztásnak azonban következményei vannak; túl azon, hogy hizlalnak, tele vannak tartósítószerrel, ráadásul nagy szerepet játszanak a pattanások megjelenésében és a bőr zsírosodásában is. De egy kis odafigyeléssel lehet alternatívákat találni édesre is, sósra is, például aszalt gyümölcsök (vagy épp frissek, mert egy jó gyümölcssaláta is nagyon élvezetes lehet), csonthéjasok, mint a dió, mogyoró, mandula, de jól lehet ropogtatni magvakat is. Van olyan nagy a választék, ha nem nagyobb, mint az áruházak snack-es polcain.
Még nincs vége, újabb tanácsokat találsz a hidratálásról és rostok fontosságáról.