8 étel, ami meglepően sokat segíthet a fogyásban

VN

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Sokan félnek a fogyástól, mert azt hiszik, hogy csak koplalással, és a finomságok teljes megtagadásával lehet elérni – ez azonban távol áll a valóságtól. A hatékony, fenntartható súlycsökkentés sokkal egyszerűbb, ha inkább az élelmiszerek minőségére koncentrálsz a mennyiségük helyett. Ha teljes értékű, tápláló ételeket veszel magadhoz, akkor sokkal kevesebbel is beéred majd. Sokan éppen azokat az élelmiszereket tekintik tiltottaknak egy diétázó számára, amelyek pont, hogy rengeteget segíthetnek egy fogyókúra során. A következőkben ezekből sorolunk fel most néhányat – az alábbi élelmiszerek nem csak a lefogyást könnyítik majd meg, hanem segítenek megtartani újonnan megszerzett súlyodat!

Teljes értékű tej

A legtöbb fogyókúrázó rá sem mer nézni a zsírosabb tejekre, pedig meglepő hatásai lehetnek, amikre elsőre nem is gondolna az ember.

Egy nagyméretű kutatás eredményeiből kiderült, hogy több, mint 18 ezer olyan nőt kevésbé veszélyeztetett a túlsúly, akik teljes értékű tejtermékeket fogyasztottak.

De hogy lehet az, hogy valakinek épp, hogy a magasabb zsírtartalom segít, ha a súlyáról van szó? A magyarázat az, hogy a fölözés során a tejből eltávolítják az alapvető zsírsavak nagy részét, amelyek egyébként a jóllakottságért felelnének. A teljes értékű tejtermékekben lényegesen több ilyen zsírsav található, így az ember hamarabbi s jól lakik velük, és összességében kevesebbet fogyaszt.

Több tanulmány is kimutatta, hogy azok, akik szándékosan kevesebb zsírt visznek be a szervezetükbe, hajlamosak cukorral és finomított szénhidrátokkal pótolni azokat, amelyek még rosszabb hatással lehetnek az egészségre, mint a zsírok.

hirdetes

Érdemes tehát bátran fogyasztani a zsírosabb tejtermékekből is, és inkább nemet mondani az édesített, cukrozott élelmiszerekre.

Dióvajak

hirdetes

A dióvajak nem csak egészséges zsírokat, hanem jelentős mennyiségű fehérjét és rostokat is tartalmaznak. A mogyoróvaj például két evőkanálban 8 gramm fehérjét és 2 gramm rostot kínál.

A Harvard kutatói egy 51 nővel végzett tanulmányuk során kiderítették, hogy a diófélék rendszeres fogyasztása nem csak az elhízást segíthet elkerülni, hanem általánosságban csökkentheti a súlygyarapodás mértékét.

Egy másik, a Journal of Nutrition című lapban megjelent tanulmány minimális súlyeltérést figyelt meg a normális étrendű, illetve a diófélékkel kiegészített étrendet követők csoportja között. Mindez azt jelenti, hogy a diófélék az azokból készített vajak (kellő mértéktartással) egy fogyókúrás diéta egészséges részeit képezhetik.

Érdemes tehát az étkezések közötti éhséget ilyen ételekkel csillapítani. Egy 200 kalóriás adag kesudió vagy ugyan ennyi mogyoróvaj sokkal laktatóbb, mint 200 kalóriányi keksz vagy valamilyen péksütemény.

Óvakodj azonban a zsírszegény termékektől, ezekben ugyanis még több cukor, kalória, só és egyéb tartósítószer található, mint a hagyományos dióvajakban. Figyelj oda a dobozon feltüntetett összetevőkre és azok mennyiségére.
 

Megdöbbentő igaz? Lapozz, mert jönnek még döbbenetes egészséges ételek, amiket eddig valószínűleg tiltó listára tettél.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
alakformálás diéta egészséges életmód egészséges táplálkozás élelmiszer életmód étrend fogyás fogyókúra gyümölcs kalóriabevitel nassolás recept táplálkozás túlsúly vitamin

Szótár

Személyi edző

  Olyan szakirányú végzettséggel és ismerettel rendelkező sportszakember, aki egyénre... Tovább

C-vitamin

Aszkorbinsav. Vízben jól oldódó, erősen redukáló vegyület. Képlete: C6H8O6. Teljesen... Tovább

Tovább a lexikonra