10 szuper konyhai tipp, ami megkönnyíti majd az egész életed!

B. Á.

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Bizonyára te is ámuldoztál már rajta, hogy hogy képes valaki néhány látszólag véletlenszerű hozzávalóból mesébe illő fogásokat készíteni konyhájában. A helyzet az, hogy ezek az emberek sem varázslók, és nem csettintésre alakulnak át az összetevők a kezeikben pazar ételekké. Nincs igazán sok titok abban, amit csinálnak, csupán tisztában vannak a legalapvetőbb konyhai készségekkel, amiket bárki begyakorolhat, ha elég kitartó. Egy hagyma felszeletelése vagy egy rántotta elkészítése ugyan nem számítanak a legizgalmasabb konyhai mutatványoknak, de ezek azok az alapvető konyhai készségek, amikre felépítheted legendás séftudásodat. Íme tehát 10 konyhai készség, amit mindenkinek illik tudnia!

Tartsd élesen késeidet

Az ember nem is gondolná, pedig egy életlen késsel sokkal könnyebben megvághatod magadat, mint egy élessel, hiszen nem kell annyira erőltetned a pengét, így az nem fog olyan könnyen félrecsúszni az élelmiszereken. Szerezz egy jó késélezőt, és tartsd kéznél a konyhában, hogy bármikor elővehesd, amikor egy késed életlennek érződik. Ezzel átmenetileg élesebbé varázsolhatod késeidet, azonban érdemes évente párszor egy profi késélezőhöz is elvinni őket.

Sajátítsd el a késhasználat alapjait

Tudod használni azokat a frissen élezett késeket? Mármint megfelelően használni? Senki sem fog elsőre tökéletesen felkockázni egy hagymát, vagy kifilézni egy halat, ezért kell minél többet gyakorolni. A hatékony késhasználat az egyik legalapvetőbb konyhai készség, ami elengedhetetlen, ha szeretnéd gyorsan és biztonságosan előkészíteni a hozzávalóidat.

hirdetes

Tanulj meg tökéletes tésztát főzni

Ha mindig elolvasod a tasak utasításait tésztafőzés előtt, akkor már jó úton haladsz – ezek nem dísznek vannak odanyomtatva. Azonban ha szeretnél igazán jó tésztaételeket készíteni, akkor tudnod kell, hogy hogyan sózd be megfelelően a vizet, amiben kifőzöd tésztádat. Ne csak egy csipetnyi sót adj a vízhez, hanem annyit, hogy érezni is lehessen az ízén, hogy sós – mintha tengervíz lenne, és a tésztát csak az után add hozzá, hogy a víz felforrt.

A tésztát már pár perccel az előtt kezdd el ellenőrizgetni, mint amennyit a tasak csomagolás előír, hogy még véletlenül se főzd túl. Érdemes továbbá egy bögrényivel félretenni a tészta vizéből, mikor leszűröd, hogy legyen mivel benedvesíteni a serpenyőt, ami így kevésbé ragad majd. Ez a víz keményítőt tartalmaz, ezért hatékonyabb erre, mint a sima víz.

hirdetes

Tanulj meg palacsintatésztát keverni

A palacsinták könnyedén és olcsón elkészíthető finomságok, amiket számos feltéttel ízesíthetünk egy éhes reggelen. Ha bolti alapot használsz az elkészítésükhöz, akkor ideje szintet lépni. Keverj hozzá egy kis fehér ecetet a tejhez, hogy a palacsintákhoz használt íróhoz hasonló hozzávalót készíts. Ez savasabbá teszi a receptet, és segít beindítani a sütőpor és a szódabikarbóna keltetését. A végeredmények szép, vastag palacsinták lesznek. A következő oldalon folytatom! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
életmód

Szótár

Kálium

A kálium a makroelemek közé tartozik és a három legfontosabb olyan ásványi anyag közé... Tovább

Edzésalkalmazkodás (adaptáció)

  A sportalkalmazkodáson az egyénnek, szervezetének, szervrendszereinek meghatározott... Tovább

Tovább a lexikonra