Tudd, hogy hogyan kell rántottát készíteni
Mindenki fel tud verni 2-3 tojást egy tálban, aztán sütögetni egy serpenyőben, amíg el nem készül, de óriási a különbség egy száraz, gumis tojásmaradék és egy tökéletesen megsütött, krémes rántotta között. Először is fel kell verni alaposan azokat a tojásokat, majd hozzájuk adni tojásonként egy-egy evőkanál tejfölt. Melegíts fel egy tapadásmentes serpenyőt közepesen alacsony hőfokon, majd helyezz bele annyi vajat vagy olajat, amivel az egész alját bevonhatod. Miután a vaj elolvadt, add hozzá a tojásokat.
Ha a hőmérséklet elég alacsony, akkor nem kezdenek el azonnal megsülni. Várj néhány másodpercet, míg nem látod, hogy az aljuk kezd megszilárdulni. Ekkorra már legyen a kezedben egy műanyag spatula vagy egy fakanál, és kezdd el folyamatosan kavargatni a tojásokat. Végül vedd le őket a tűzről, amikor már nem átlátszók, de még folyósak egy kicsit, mert még ez után is sülnek majd a forróságuk miatt. Érdemes máris a tányérokra helyezni őket, hogy ne süljenek túl.
Készíts saját alapot
A saját alapok elkészítésében az a legjobb, hogy gyakran úgy is elkészülnek, ha nem is tervezted megcsinálni őket, és így semmilyen plusz hozzávalóra nincs is szükséged hozzájuk. Tedd félre a meg nem főzött húscsontokat, zöldségmaradékokat és fűszerszárakat, amiket egyébként kidobnál, és helyette helyezd őket egy több literes műanyag tárolóba, a fagyasztódba.
Amikor a tároló vagy zacskó megtelik, olvaszd fel a tartalmát az éjszaka folyamán a hűtőben, majd másnap add hozzá azt egy nagy leveses fazékhoz és öntsd fel vízzel. Forrald fel a fazék tartalmát, majd hagyd lassú tűzön főni 2-4 órán keresztül. Végül szűrd le a folyadékot és oszd szét tetszőleges tárolóidba. A kihűlt alapot hűtőben, vagy hosszabb távon fagyasztóban tárolhatod.
Tanulj meg csirkét sütni
Egy kívül ropogós, belül puha sült csirke elkészítése az egyik leghasznosabb és legalapvetőbb konyhai készség, ráadásul vendégeidet is elkápráztathatod vele. Valójában egyszerűbb az egész, mint gondolnád. Habár a legtöbb recept töltelékeket, fűszerezést és mázakat ír elő, a tökéletes sült csirkéhez semmi különlegesre nincs szükséged.
Először is szárítsd ki alaposan egy durván másfél kilós tyúk húsát és bőrét néhány papír törlőkendővel. Ezután ízlés szerint szórd meg sóval és borssal (a test belsejében és a bőr alatt is), majd süsd 220°C-on 55-70 percig (mérettől függően). 55 perctől kezdd el méricskélni egy húshőmérővel, nehogy túlsüsd: szúrd a hőmérőt a legvastagabb húsos részbe, és győződj meg róla, hogy 75°C-ot mutat-e.