Pehelykönnyű lisztmentes amerikai palacsinta, melynek minden hozzávalóját elég beledobálnod egy mixerbe, hogy egy lágy, rendkívül ízletes és természetesen gluténmentes reggelit kapj, mely magában hordozza a banános zabkása minden szuper tulajdonságát is!
Ezzel a lágy és ínycsiklandozó reggelivel a nagynénémnél találkoztam először, aki állította hogy ez egy olyan recept, ami teljesen minden-mentes. Kissé szkeptikus voltam azzal kapcsolatban, hogy a minden-mentes ételek lehetnek finomak, de pozitívan csalódtam. Ennek a palacsintának egyáltalán nem olyan íze van, mint ami egészséges. Amikor ez tudatosult bennem teljesen odavoltam, és elkértem a receptet a nagynénémtől. Mára már el sem tudom képzelni az életem e nélkül a mennyei finomság nélkül.
Miért szuperjó reggeli alternatíva ez a lisztmentes palacsinta?
- Elég mindent csak beledobálnod egy aprítóba, és már sütheted is a pihekönnyű és lágy palacsintákat!
- Minden összetevője gluténmentes és megfizethető, nem kell méregdrága különleges lisztekkel bajlódnod.
- A banán, a zabpehely és a méz egy olyan ízvilágot kínál, melyet a család egyik tagja sem fog visszautasítani. A gyerekek meg aztán végképp nem!
- Ha ezt eszed reggelire, biztosan jóllakottnak és energizáltnak érzed majd magad, hiszen tele van rostokkal és finomítatlan cukorral. Ráadásul, ha egy kis mogyoróvajat is eszel hozzá, akkor egy nagyadag protein is a tiéd, már a napindításkor!
- A lisztmentes palacsinta igazán fagyasztóbarát. Ha épp megmarad néhány túlérett banán, akkor készítek pár darabot és lefagyasztom azokra a hétköznap reggelekre, amikor semmire nincs igazán idő.
Hozzávalók és helyettesítési lehetőségük
- Zabpehely (4 csésze) – lehet szó egész, vagy aprított, porított zabról is (Ha teljes egészében gluténmentes palacsintákat szeretnél, figyelj az összetevők címkéjére, hogy a zab nem találkozhatott-e glutén-származékokkal a feldolgozása során!)
- Banán (2 darab, nagy) – a barna, (túl)érett banánok adják a legjobb ízt
- Tojás (2 darab, nagy)– kötőanyagként funkcionál
- Ízesítés – vanília (2 teáskanál), fahéj (1 teáskanál) és só (fél teáskanál)
- Édesítő – lehet méz (2 evőkanál), juharszirup, barnacukor, vagy bárminemű egyéb cukormentes édesítőszer
- Sütőpor (3 teáskanál) – vagy szódabikarbóna
- Tej (2,5 csésze) – ha tejtermékmentesen szeretnél étkezni, a növényi tejek kitűnő alternatívát kínálnak