Lisztmentes palacsinta receptje
Az elkészítés menete
- Pakolj minden hozzávalót egy nagy tálba, ha botmixert vagy valamilyen kézi aprítót használsz, ha nem, akkor a turmixgépbe vagy az ételaprítóba tedd őket!
- Dolgozd össze, majd hagyd pihenni 15-30percet, hogy a zabpehely megpuhulhasson!
- Kanalazz egy palacsintányit egy forró serpenyőbe, és süsd 2-3 percig, vagy amíg fel nem buborékosodik!
- Fordítsd meg és süsd meg a másik oldalát is!
Gyakran elhangzott kérdések
No.1. Muszáj hozzá aprítót használnom?
Igen, hogy a zabpehelyhed a liszthez hasonló állagú lehessen. Minél jobb minőségű aprítót használsz, és minél finomabbra őrölöd a zabot, annál inkább pehely-állagú palacsintát kapsz.
No.2. Valóban gluténmentes ez a palacsinta?
Igen. Bár a lisztmentes palacsinta zabot tartalmaz, ha konkrétan erre nem vagy allergiás, akkor fogyaszthatod. A zab természetesen gluténmentes, maximum a feldolgozás során találkozhat olyan anyagokkal, melyek tartalmaznak glutént, ezért mindig figyelmesen olvasd el a címkét!
No.3. Mindenképpen hagynom kell a pépet/tésztát állni?
Igen is, meg nem is. Ha hagyod pihenni, akkor a zab felszívja magát nedvességgel és megpuhul, így lágyabb lesz a palacsintád állaga. Ha nem hagyod állni, akkor laposabb és töményebb palacsintákat kapsz majd.
Tippek
- Ha az időd engedi, mindenképp hagyd állni a tésztát, hogy a zab megpuhulhasson, így pedig igazán könnyű és lágy palacsintát kapj!
- Bármilyen tejet használhatsz a recepthez – simát, zsírmenteset, mandulatejet, szójatejet, kesudiótejet, laktózmentes tejet, vagy kókusztejet is.
- Juharszirup, barna cukor, vagy cukormentes édesítő helyett használj mézet!
- Adhatsz a masszához csokicsipszet, áfonyát, málnát, vagy banánkarikákat, de díszítheted is velük az elkészült palacsintákat.
- Tálald juharsziruppal, áfonyasziruppal, vagy mogyoróvajjal leöntve!
A recept 30 darab palacsinta elkészítéséhez elegendő. Tudom, ez rengetegnek tűnik, de ne felejtsd el, nyugodtan le is fagyaszthatod, ha marad belőle!