Az első részben elkezdtem nektek kifejteni azokat a dolgokat, amiket tudni érdemes a zsírégetésről és a zsírról. Most pedig folytatom a cikket, remélem, hogy azóta megemésztettétek az olvasottakat és felkészültetek a folytatásra :)
HA LEMARADTÁL VOLNA AZ ELSŐ RÉSZRŐL, AKKOR PÓTOLD BE MOST, KATTINTS IDE!
Zsír - lexikon
1. A zsír A növényi és állati szövetekben egyaránt megtalálható lipidek szerkezetileg eltérő anyagok. Közös tulajdonságuk, hogy vízben nem vagy alig, szerves oldószerekben jól oldódnak. A szervezetben lévő zsírok egy része - így a koleszterin és a foszfolipidek - a sejtmembránok nélkülözhetetlen elemei. A lipidek egy másik része - zömmel triglicerid formájában - a zsírraktárakban van.
2. Zsíranyagcsere: Kémiailag különböző anyagoknak, a lipideknek az állati és emberi szervezetben történő átalakulása. A táplálékkal a bélbe jutva a zsírok először epesavakkal és származékaikkal keverednek, majd emésztésük a lipázok hatására indul meg. A zsírsavak a sejtekben oxidatív úton bomlanak tovább. A zsír- és szénhidrátanyag csere egymással összekapcsolódik, mivel azok a zsírok amelyek nem bomlanak le teljesen, újra zsírsavvá ill. szénhidráttá alakulhatnak, ugyanígy a szénhidrátok is alakulhatnak zsírokká a szervezetben ( pl. sertés hízlalás kukoricával). A zsíranyagcserében központi szerepe van a májnak.
3. Az étkezési zsírok fajtái
- telített zsírsavak: főként állati származékok, kivéve a kókuszzsír
- egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavak : főként növényi származékok, kivéve a halolaj
Minden zsírfélénél hevítéskor egy bizonyos hőfokon teljes bomlás következik be, ilyenkor toxikus anyagok termelődnek.
Sertésszír: szobahőmérsékleten szilárd, telített zsírsav tartalma nagyobb, mint a telítetlen Baromfizsír: több telítetlen zsírsavat tartalmaz mint a sertészsír, ezért kevésbé szilárd Vaj : telített zsírsav tartalma nagyobb, mint a telítetlen, viszont több esszenciális zsírsavat tartalmaz, mint más állati eredetű zsiradék Növényi olajok : esszenciális zsírsavtartalma jelentős Olivaolaj : egyszeresen telítetlen olajsavban gazdag, koleszterin csökkentő hatása van Margarinok : olajokból, hidrogénezés útján keményítik, telített zsírsav tartalma nagyobb mint az olajoké Halolaj : a tengeri halak olajára jellemző, hogy főleg többszörösen telítetlen zsírsavakat tartalmaznak, pl. omega3.
Jelentősége a szervezet számára: - zsírban oldódó vitaminok ( A, D, E, K ) hasznosulása - esszenciális ( teljes értékű ) zsírsavak ( F vitamin ) : a szervezet nem képes előállítani, táplálékkal visszük be. - fontos energiaforrás
Javasolt zsiradékok: növényi olajok ( hidegen sajtolt) - főleg olivaolaj, tökmagolaj, lenmag- olaj (omega 3), halolaj (omega 3)
4. Mennyi zsír szükséges a testünkben?
Testzsír százalék A testtömegben a zsír %-os aránya. Természetesen ez nem mind az, amit le kell fogynunk, hiszen a zsigerekben és az izomrostok között is található zsír.
Ennek a mérésére a két legelterjedtebb módszer:
1. Bőrredő mérés – meghatározott helyeken egy erre szolgáló eszközzel ( kaliper ) és ezekből az adatokból számítják ki a testzsír százalékot.
2. Elemmel működő mérőeszköz, használata gyors és egyszerű. Természetesen a testzsír százalék is egyénileg változó, függ a nemtől, kortól, örökletes tényezőktől stb. A lényege inkább az, hogy ha mindig ugyan úgy történik a mérés, az egyéni változásokat tükrözi hitelesen. Viszonyításként néhány érték: Férfiak: 0-5% - létfontosságú zsír 5-13% - sportolók 10 – 18% - optimális fittség 20 – 25% - túlsúly 25 % fölött - krónikus elhízás Nők: 0 – 10% - létfontosságú zsír 10 – 15% - sportolók 14 – 20% - optimális fittség 20 – 25% - átlagos 26 – 35% - túlsúly 35% fölött - krónikus elhízás.
5. Mennyi zsír szükséges a táplálkozásunkban
A napi zsírbevitel ne haladja meg a napi energia bevitel 25 %-át, de ez a fölső határ! Fogyókúránál ezt az értéket célszerű 15 – 20 %-ra csökkenteni, figyelembe véve az étrend összeállításánál a rejtett zsiradékokat.
Lapozz tovább és olvasd el a továbbiakat
Szerző:
Kellys Fitness Club Tulajdonosa és szakmai vezetője
Személyi edző, BODYROPE Master Trainer és erőnléti edző