Zsírégetés étkezéssel
Miért karcsúsít a sokoldalú, változatos étkezés?
A sok zsír egészségtelen, de teljesen elhagyni sem lehet. A szervezet és az alak számára is nélkülözhetetlen. Hogyan tartható meg az egyensúly? A zsír olykor annyira jól esik, főleg ha csokoládénak hívják. Ha felhagynánk a csoki evéssel, akár hat kilóval is kevesebbet nyomhatnánk. Ne együnk tehát se csokit, se zsiradékot? Csak azt ne! A zsírnak ugyanis bizonyos korlátok között, több jó oldala is van. Először is: optimálisan emeli ki az ízeket, hízeleg a szájpadlásnak. Ha a lekvár alá nem kenünk vajat, salátára nem öntünk olíva olajat, ízetlenebbnek érezzük. Másodszor: a zsír magasan koncentrált energiaforrás és a zsírban oldódó vitaminokat : A, D, E, és K eljuttatja a vérkeringésbe. Csak zsír segítségével képes a szervezet beépíteni a D vitamint és a kálciumot, melyre a csontozatnak szüksége van. Közreműködésével lesz a karotinból a szemnek fontos A vitamin, melynek rákos sejteket pusztító hatása közismert. A lényeg, hogy milyen zsírokat eszünk? A kutatók véleménye megegyezik abban, hogy fogyni csak a zsírokkal együtt lehet! Ezalatt az egészséges zsírok értendők, amelyek omega zsírsavat tartalmaznak.
Gyorsan és tartósan telítenek, megfékezik az éhségrohamokat. Ezt a csapatot a növényi olajok vezetik (sütéshez repceolaj, salátákhoz dió- vagy lenolaj), fontos még a hal (lazac, makréla, hering), mellette pedig sok gyümölcs és zöldség (a szeder félék, az uborka, a spenót). A szabály tehát a jó zsírok fogyasztásának növelése, és a fölöslegesek korlátozása. Tippek: - Szükséges a vaj a szalámis zsömlébe? Felesleges. A szalámi önmagában elegendő zsírt tartalmaz, ami az ízt kiemeli. (Persze még jobb a sonka)Mustár vagy egy salátalevél a szalámi alá szaftosabbá teszik a vaj nélküli zsömlét, és mindkettő zsírmentes. - A helyesen adagolt olaj. Ha spray-ként szórjuk a serpenyőre, hajszálvékonyan terül szét rajta. Ne döntsük meg az üveget háromszor is, ha a salátára locsolunk belőle. Egyszer bőven elég. - Fele-fele.
A majonézhez a tejföl felét helyettesítsük joghurttal, és a csőben sütésnél a sajt felét zsemlemorzsával. A besűrítésnél a zsírszegény tej szinte ugyanolyan hatású, mint a tejszín. A tejszín felét egyébként kiválthatjuk felvert tojásfehérjével is, ami alig befolyásolja az ízt. - Bátran cserélni. Lásd az összehasonlító táblázatunkat! Kevesebb a zsír az enyhén keserű csokiban, mint a mogyorósban vagy a mokkásban, vagy a tojásmentes tésztában, mint a hagyományosban, és a zöldséges pizzában, mint a sonkásban.
Szerző:
Kellys Fitness Club Tulajdonosa és szakmai vezetője
Személyi edző, BODYROPE Master Trainer és erőnléti edző