Sokáig nem mertem kísérletezni a répatorta elkészítésével, de annyira megtetszettek a képek róla, hogy úgy döntöttem megpróbálom egy kicsit másképp, egészségesen! Az eredmény elsőre egy kicsit szárazra sikerült, amin a második próbálkozás során sikerült javítanom. Az eredmény egy könnyű és omlós piskóta és egy lágy krém keveréke lett. Egy szóval: MENNYEI!
A répatorta répa ízű?
Az örök kérdés, amire meg is kapod a választ, ha elkészíted ezt az elképesztően finom répatorta receptet!
Íme az egészséges répatorta receptje:
HOZZÁVALÓK:
Piskótához:
- 350 g teljes kiőrlésű liszt
- 1 evőkanál őrölt fahéj
- 2 teáskanál őrölt gyömbér
- 2 teáskanál sütőpor
- 1 csapott teáskanál só
- késhegynyi szódabikarbóna
- 200-220 g hámozott és reszelt sárgarépa
- 100 g pekándió
- 3 evőkanál extraszűz olívaolaj
- 3 evőkanál juharszirup vagy méz
- 240 ml növényi tej
- 4 darab M-es tojás
- 2 teáskanál vaníliaaroma
Krémhez:
- 250 g mascarpone
- folyékony édesítőszer (ízlés szerint)
- 300 ml habtejszín
- 1 csomag habfixáló
- 15 g fehérjepor (az ízesítést azt rád bízom)
ELKÉSZÍTÉS LÉPÉSEI:
- Melegítsd elő a sütőt 180 fokra hőmérsékletre, valamint készíts elő és kenj ki vajjal egy sütőformát.
- Pirítsd le a pekándiót magas fokozaton, körülbelül 3-5 perc alatt el is készül. Ha lepirítottad, utána hagyd kihűlni és amint kihűlt, vágd/ törd apró darabokra.
TIPP: Pár evőkanál apróra vágott pekándiót tegyél félre a sütemény díszítéséhez, a maradékot a következő lépésben keverjük a száraz alapanyagokhoz.
- Egy nagy keverőtálba mérd ki a lisztet, a fahéjat, a gyömbért, a sütőport, a sót és a szódabikarbónát.
- Add a száraz alapanyagokhoz a reszelt sárgarépát és az apróra vágott pekándiót, majd keverd össze.
- Egy közepes méretű tálba mérd ki az olajat, a juharszirupot/ mézet, a tejet, a tojásokat és a vaníliaaromát. Egy habverő vagy mixer segítségével, keverd sima állagúra.
- Ha elkészültél a fenti lépéssel, akkor öntsd a száraz alapanyagokhoz és keverd el alaposan.
- Vedd elő a kivajazott sütőformád és szépen oszlasd el benne a tésztát.
- Körülbelül 30-40 perc alatt készre sütjük az előmelegített sütőben. De közben tűpróbával ellenőrizd!
- Amíg készül a piskóta, addig keverd ki a krémet a hozzávalókból, majd tedd hűtőbe a felhasználásig.
TIPP: Én egy kis reszelt citromhéjat is adtam a krémhez.
- Ha elkészült a piskóta, akkor tedd félre addig, amíg teljesen kihűl.
- Ha kihűlt, akkor vágd ketté (vízszintesen) a piskótát és a két lap között oszlasd el a krémet.
- Körülbelül 1 órára tedd be a hűtőbe, hogy összeérjenek az ízek.