4. Erős éhséghormonok
A mértéktelen falánkság és fogyasztás nem feltétlenül jelenti azt, hogy valakinek nincs elég akaratereje. Az éhséget nagyon erős éhséghormonok és agyi vegyületek szabályozzák, és az agy vágyakozásért és jutalmakért felelős része is kiveszi belőle a részét.
Ezek a hormonok nem működnek megfelelően számos elhízott személy szervezetében, ami komoly hatással van evési szokásaikra, és arra ösztönzi őket, hogy minél többet egyenek.
Agyunkban van egy jutalomközpont, ami dopamint és más pozitív érzéseket okozó vegyületeket választ ki magából, amikor enni kezdünk. Sok ember ezért élvezi annyira az evést. Ez a rendszer felelős továbbá azért is, hogy elegendő energiát és tápanyagot vigyünk be a szervezetünkbe.
A „műételek” fogyasztásakor sokkal több ilyen vegyület választódik ki, mint amikor feldolgozatlan élelmiszereket eszik az ember. Nem csoda, hogy sokan könnyedén rászoknak a gyorsélelmiszerekre .
5. Leptin rezisztencia
A leptin egy nagyon fontos hormon a szervezetben, ami az éhséget és az anyagcserét szabályozza. A leptint a test zsírsejtjei termelik, és ez a hormon az, ami jelet küld az agynak, hogy fejezd be az evést.
A leptin tehát befolyásolja, hogy hány kalóriát fogyasztasz illetve égetsz el, és hogy mennyi zsírt tároljon el a szervezeted.
Minél több zsírsejted van, annál több leptint termel a szervezeted – az elhízott emberek szervezete nagyon sok leptint termel. Azonban az elhízottak között gyakori az úgynevezett leptin rezisztencia.
A leptin rezisztencia azt jelenti, hogy annak ellenére, hogy a test sok leptint termel, az agy egyszerűen nem veszi figyelembe ezeket. Ha pedig az agy nem kapja meg, vagy figyelmen kívül hagyja a leptinek által küldött jeleket, akkor azt hiszi majd, hogy még mindig nem evett eleget, még ha bőven van is elég zsírtartaléka.
Mindez arra ösztönzi az agyat, hogy visszaszerezze azt a zsírtartalékot, amit valójában el sem veszített, és amiből így is túl sok van a szervezetben. Ilyenkor fokozódik az éhség, és a szervezet kevesebb kalóriát éget el, hogy megelőzze az éhezést. Sokan egyszerűen képtelenek ellenállni a leptin rezisztencia okozta hajlamoknak.
6. Nem megfelelő tájékoztatás az egészséges táplálkozásról
A modern világban körülvesz bennünket a megszámlálhatatlan mennyiségű reklám, egészségügyi kijelentés, és persze a temérdek egészségtelen élelmiszer is.
Annak ellenére, hogy az egészségtelen táplálkozás egy nagyon gyakori probléma, rengeteg gyermek sosem tanulja meg, hogy mit és hogyan kellene enni.
Pedig minél előbb tanulja meg az ember ezeket a dolgokat, annál valószínűbb, hogy egészségesebb döntéseket hoz majd élete későbbi szakaszaiban is.