notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Az epebetegek diétája

hirdetes

Az epebetegek diétája

Joósz Andrea

Az epebetegség kialakulásának oka lehet epepangás, az epeutak  fertőződése vagy az epe összetételének kóros megváltozása, de hajlamosító tényező az elhízás, terhesség, cukorbetegség és a magas  vérnyomás is.

Az epebetegek diétája

Az epeköves roham rendszerint kiadós zsíros étkezés után jelentkezik, ami az epehólyag összehúzódás legfőbb ingere.  A hirtelen összehúzódó epehólyagban elmozdul a kő, ami erős fájdalommal jár, ezért javasolt a gyakori kis étkezés, amely megelőzheti a rohamot és újabb kő létrejöttét. A betegek többsége elhízott. A táplálékkal elfogyasztott sok „üres” kalória (zsír és cukor), valamint a rostszegény táplálkozás elhízáshoz vezet és elősegíti az epekövek képződését.

Az epegörcs tünetei az igen erős görcsös felső hasi fájdalom, ami a hátba, jobb vállba, jobb lapockatájra sugárzik, és hányiger, hányás, haspuffadás kísérheti. Idült gyulladás esetén étvágytalanság esetleg gyakori hőemelkedés is jelentkezhet.

Az epekövesség, az epehólyag-gyulladás, az epeút-gyulladás illetve az epeút-elzáródás gyógyításában fontos szerepe van a diétának.

DIÉTA AZ EPEKÖVES ROHAM UTÁN

Az epegörcs utáni néhány napban csak folyadékot fogyaszthat a beteg ez lehetőleg ne tej, kakaó vagy tejeskávé, inkább világosra főzött tea, házilag készített, szűrt gyümölcslé, zöldség, főzelékprés nedve, limonádé legyen! Később gyümölcslevest, zsiradék nélkül készített rántott levest fogyaszthat, gyakran de egyszerre kis mennyiségben!
A 3.-4. naptól kétszersültet, másnapos kenyeret, zsemlét, áttört gyümölcsöt, főtt burgonyát, főtt rizst, vizes burgonyapürét, gyümölcs kompótot ehet!

Állapotának javulása után fokozatosan a fehérje tartalmú élelmiszereket is beépíthetjük az étrendbe. Eleinte sovány húsokat (baromfi lehetőleg lebőrözve, sertés, borjú), kezdetben csak főzve és az első napokban ezt is csak darálva, később natúrszeletnek, egyben sültnek, párolt vagdaltnak elkészítve fogyassza!

A húskészítmények közül a sovány gépsonka, virsli, krinolin, szafaládé, Zala felvágott, Sümegi, Párizsi jól felhasználható. A zsíros húsokat (zsíros sertéshús, zsíros csirkehús, libahús, kacsahús, tavi ponty stb.) és húskészítmények (Olasz, Turista, Gyulai, Téli szalámi, stb.) lehetőleg kerülje,ezek nem illenek az étrendbe. A tejtermékek közül elsősorban a kefir, joghurt, az aludttej, a sovány vagy félzsíros tehéntúró illetve a sovány sajtok (Óvári, Tenkes, Túra stb.) használhatók, néhány hét múlva pedig már a medve, mackó és a krémsajt is fogyasztható lesz. A tejföl, a tejszín, a vaj, a zsíros, füstölt túlérett sajtok, valamint önálló ételként a tojás nem fogyasztható! Majd lassan tovább bővíthetjük az étrendet minimális olaj felhasználásával készített burgonyafőzelék, tökfőzelék, spenót, sóska, salátafőzelék, sárgarépa főzelék, beépítésével. A zöldbab és a zöldborsó, valamint a finomfőzelék csak aprólukú szűrön átpasszírozva vagy szőrszitán áttörve fogyasztható.

hirdetes

Az apró magvas zöldségfélék (paradicsom, uborka) és a zöldpaprika kezdetben nem fogyasztható! A paradicsompüré viszont(ami nem tartalmazza a növény magvait a héját) az ételkészítéshez jól felhasználható. A puffasztó zöldségféléket (fás karalábé, karfiol,káposzta , retek, zöldhagyma) és a száraz hüvelyeseket (szárazbab,  sárgaborsó, lencse) epebetegek nem fogyaszthatják !

A gyümölcsök közül eleinte hámozott almát, barackot, majd banánt, narancsot (egyéni tűrőképesség szerint!!! ); meggyet, cseresznyét lehetőleg kompót vagy befőtt formájában egyen! Szilvát, körtét illetve az apró magvas gyümölcsöket (szőlő, ribizli, piszke, szamóca, málna, szeder, kivi stb.) kerülni kell, mert ezek nagy mennyiségű fogyasztása epegörcsöt okozhat.

Fontos, hogy az ételek zsírszegényen készüljenek. Az állati eredetű zsiradékok koleszterint tartalmaznak. Ezek túlzott fogyasztása nem ajánlott, mert nagy mennyiségben epekőképződéhez vezethet. Ezért az állati eredetű zsiradékok sertészsír, libazsír, kacsazsír, vaj) helyett a növényi eredetűeket (margarinok, olajok) részesítse előnyben. Eleinte, ezen zsiradékok fogyasztását is mérsékelni kell. Ez a zsírszegénység könnyen megvalósítható, ha az ételek készítéséhez teflonbevonatú edényeket, alufóliát, papírzacskót, grillsütőt, esetleg római cserépedényeket használunk. Bő zsírban sütés helyett a főzést és a párolást részesítsük előnyben.
Az ételkészítési eljárások közül a rántás helyett alkalmazzuk  a következőket:

  •     diétás rántás : a szárazon pirított liszthez tűzről levéve hozzákeverjük az olajat, majd vízzel vagy leveslével felengedjük
  •    száraz rántás: szárazon megpirítjuk a lisztet és vízzel vagy leveslével felengedjük
  •    hintés: Az előzőleg megpárolt vagy olajon átfuttatott zöldségfélét megszórjuk liszttel, és ezzel sűrítjük az ételt
  •    habarás: a lisztet vízzel, tejjel, kefirrel elkeverjük, és ezzel sűrítjük az ételt
  •    főzelékpürével való sűrítést pl: áttört burgonya
  • hirdetes

Az erős fűszerek (bors, erős paprika, torma, mustár, nagy mennyiségű ecet, vöröshagyma, fokhagyma) helyett inkább a zöld fűszernövényeket (petrezselyemzöld, kapor zeller, majoránna) illetve az enyhe fűszerek ( édes nemes fűszerpaprika, borsikafű, szerecsendió, ánizs, fahéj, szegfűszeg, vanília, babérlevél, kakukkfű, kömény) használja! Kőroham után még a könnyű fűszereket is csak kis mennyiségben alkalmazzuk!
A kakaó és csokoládé erős epeösszehúzó hatású.
A sör, a szódavíz és a szénsavas üdítők puffasztanak. Helyettük inkább szűrt vagy rostos gyümölcslevet fogyasszon!  Alkohol fogyasztása tilos!



DIÉTA EPEMŰTÉT UTÁN


A műtét utáni néhány napban a diéta megfelel a kőroham utáni napok étrendjének. Az epehólyag eltávolítása után az epe folyamatosan folyik a nyombélbe (megszűnik az epehólyag tároló hatása) ezért gyakran kell a betegnek étkeznie, de egyszerre mindig csak keveset.

Az étrend legfontosabb jellemzői:

  • Zsírszegénység: ételkészítésnél az állati eredetű zsiradékok helyett inkább növényi olajokat használjon, de eleinte azt is csak kisebb mennyiségben.
  • Az étrend kezdetben szigorúan fűszerszegény, de az erős fűszerek túlzott használatától a későbbiekben is tartózkodni kell!
  • Az ételeknek eleinte teljesen durvarost-mentesnek kell lenniük. Ezért lehetőleg ne egyen a beteg teljes kiőrlésű lisztből készült, illetve egész magvakat tartalmazó fekete kenyereket, korpás pogácsákat, korpovit kekszet és gyárilag készített müzliket, káposztát, száraz hüvelyeseket és fás karalábét .  A  zöldbabot és a zöldborsót is át kell passzírozni.  A karalábé és a karfiol főzésénél pedig ne tegyen fedőt az edényre, így a puffasztó anyagok kifőnek belőle. Durvarostot tartalmaz még a gyümölcsök héja, illetve az apró magvas zöldségfélék és a gyümölcsök magvai 
  • A műtét utáni 6 hétig az epehólyag—gyulladás utáni szigorú diétát kell tartani. Később  azonban , fokozatosan bővíthetjük az értrendet, de a túlzottan zsíros, fűszeres ételek  nagy mennyiségű fogyasztásától a későbbiekben is tartózkodni kell.

  
      Egyes ételek (nem biztos, hogy a tiltott ételek közül) azonban a teljes gyógyulás után is panaszt okozhatnak. Ezeket mindenki egyénileg tapasztalja ki.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes


Szótár

Bemelegítés

  Minden súlyzós edzés előtt szükséges, módja kardió gépen végzett 5-10 perc laza... Tovább

Rostok

  A rostok a legösszetettebb szénhidrát-félék. Ezek nem emészthető növényi anyagok... Tovább

Tovább a lexikonra