notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Az ízületi problémák és a táplálkozás

hirdetes

Az ízületi problémák és a táplálkozás

Ízületi problémák esetén a fájdalom néha elviselhetetlen. A fájdalom csökkentését nagymértékben elősegítheti a purinszegény táplálkozás. A purinszegény diéta célja, hogy a húgysav keletkezéséhez szükséges purinból minél kevesebb kerüljön a szervezetbe, ezáltal mérséklődjön a húgysav mennyisége a vérben.

A purinszegény diéta

Mi is a purin?

A purin az összetett fehérjék egyik építőanyaga, a fehérjékkel kerül a szervezetbe. A köszvényben szenvedőknél nem tud tökéletesen lebomlani és húgysav formájában a vizelettel távozni. A felszaporodott húgysav elsősorban az ízületekben, a porcokban rakódik le, és rohamszerű fájdalmakat idéz elő.
A purin nem csupán az állati eredetű élelmi anyagokban, hanem a növényi eredetű nyersanyagokban is megtalálható.
Az étrend összeállításának szempontjai:

  •    energiaszegény
  •    purinszegény
  •    kímélő fűszerezésű
  •    folyadékban gazdag

Energiaszegénység:
Mértéke az elhízás fokától függ, de mindenképpen csökkenteni kell a magas energiatartalmú nyersanyagok, élelmiszerek és az ezekkel készült termékek mennyiségét. (méz, lekvár, szalonna, tészták)
Tilos: az alkohol fogyasztása, mivel a magas energiatartalma mellett köszvényes rohamot is kiválthat!

Purinszegény diéta:

  •   A húsok közül elsősorban a zsírszegényeket javasoljuk: csirke, pulyka, galamb, sertés húsa, tengeri halak. Naponta 10dkg-nál több fogyasztása nem ajánlott. Előfőzéssel purin tartalmuk csökkenthető.
  •   A hentesáruk közül szintén a zsírszegényeket ajánljuk (gépsonka, sonkás szalámi, Zala felvágott, pulyka java, csirkemell filé, baromfi párizsi és virsli) 5dkg mennyiségben étkezésenként.
  •   A tej, tejtermékek gyakorlatilag purin mentesek, de ezek közül is a zsírszegényeket részesítsük előnyben:1,5%-os zsírtartalmú tej, kefir, joghurt, sovány sajtok(Óvári, Köményes, Tenkes, Túra sajt) A félzsíros túró korlátozás nélkül ehető. Tejfölt, tejszínt, vajat-ezek magas zsírtartalmúak- csak ízesítésre használjuk.
  • hirdetes
  •   A tojás korlátozott mennyiségben, heti 1 -2 db ajánlott.
  •   A zsiradékok közül az ételkészítéshez elsősorban kevés olaját használjunk. Az ételek sűrítésénél a diétás rántást (szárazon pirított liszt, utólag hozzáadott olajjal) használjuk. Jól alkalmazható a teflonedény és az alumíniumfólia, mert így minimális olaj felhasználásával készíthetők el az ételek.
  •   A  liszt, a kenyér és a rizs mennyiségét főleg magas energiatartalmuk miatt kell korlátozni, különösen a sok zsiradékkal készülteket kell kihagyni az étrendből pl.: hájas tészta , leveses-vajas tészta , vajkrémes torta , stb. A barnakenyér különböző fajtái viszont jól beilleszthetők az étrendbe .
  •   A burgonya , a zöldség és a gyümölcs főzve , párolva, rakva, töltve, salátának korlátlan mennyiségben felhasználhatóak (a zsírban sültek kivételével ). A  szárazbab , sárgaborsó , zöldborsó, lencse, ,szójabab első levét öntsük le, utána kisebb mennyiségben fogyasztható .
  •   A tea, kakaó, csokoládé, kávé metilxanin-tartalma nem tud a szervezetben húgysavvá átalakulni, így fogyasztásukat nem szükséges korlátozni.
  • hirdetes


Kímélő fűszerezés:
Ésszerű mértékben kell csökkenteni a sózást! Óvakodni kell az erős fűszerektől (torma, curry, csípős paprika, bors), mert köszvényes rohamot idéznek elő. Az enyhe színt adó fűszerek (borsikafű, sáfrány, kakukkfű) jól felhasználhatóak.

Folyadék: 
Fontos napi 2-2,5 liter fogyasztása azért, mert segíti a húgysav kiürülését. Jó hatásúak a lúgos, alkalikus gyógyvizek, pl. Salvus.



AZ ÉLEMISZEREK CSOPORTOSÍTÁSA PURINTARTALOM SZERINT

I.    CSOPORT: (korlátlanul fagyasztható )
 

  •    Fehérjék, liszt és ebből készült kenyerek
  •    Barna kenyerek
  •   Gabonaneműek (búza, rozs, árpa), s ezekből készült pelyhek
  •    Spenót, kelbimbó, karfiol
  •    Kukorica, rizs, burgonya
  •    Főzelékfélék (kivéve: bab, borsó, lencse)
  •   Gyümölcsök és diófélék
     

II.    CSOPORT: (korlátozott mennyiségben fogyasztható)
 

  •  Hüvelyesek (bab, borsó, lencse), spárga,
  •  Húsok (a halhús is).


III.    CSOPORT: (TILOS)
 

  •  Borjúmirigy
  •  Máj, vese, velő
  • Olajos hal, szardínia
  • Alkohol
     
hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes


Szótár

Állóképesség

  A szervezet fáradással szembeni ellenállóképessége hosszan tartó erőkifejtéseknél.... Tovább

Lúgosító diéta

Tavaszra mintha a szervezetünk kicsit összezavarodna: puffad a hasunk, dagad a lábunk, az... Tovább

Tovább a lexikonra