Az olívaolaj növekvő népszerűsége
Az olívaolaj mostanában egyre népszerübb a médiában. Mind a Guardian és a Daily Mail arról számoltak be, hogy néhány olasz extra szűz olívaolaj-termelő hazudott termékeiket illetőleg. Olaszországban sokkal nagyobb a kereslet az olívaolaj iránt, mint amit maga az olasz ipar ki tudna elégíteni, így a gyártók egy másik, olcsóbb fajta olajat, vagy import olajat adtak hozzá termékükhöz a költségek csökkentése és a kereslet kielégítése céljából. Sok olívaolajat használó ügyfél abba is hagyta az olívaolaj használatát. Vannak azonban csodálatos egészségügyi előnyei az olajnak, ami indokolttá tesz egy részletes leírást.
Az olívaolaj javítja a szív-és érrendszeri egészséget. Hogyan?
A “Journal of the National Medical Association” 2003- ban közzétett egy tanulmányt amelyben több mint 3000 férfin és nőn végzett kísérletek azt mutatják, hogy egy olívaolajban, halban, gyümölcsökben és zöldségekben gazdag étrend csökkentette a szívbetegségek kockázatát és a gyulladást.
Amikor összehasonlitották a testtömegindexeket, a testmozgás szintjét, életkorokat, nemeket, és az emberek képzettségi szintjét, csak az egészséges étrend tett különbséget betegség és jólét között. A Journal of Cardiovascular Pharmacology 2009-es tanulmánya kijelentette, hogy egyértelmű bizonyíték van arra, hogy az olívaolaj fogyasztása és a mediterrán étrend összefüggésbe hozható a szív-és érrendszeri betegségek előfordulásának csökkenésével.
A World Journal of Gastroenterology 2009-ben egy klinikai vizsgálatsorozat után publikált eredményei is egybecsengengőek a fenti tanulmánnyal. A tudósok azt állították, hogy az olívaolaj és a mediterrán étrend általában nem csupán alacsonyabb szívbetegség- kockázatot jelent, hanem az olívaolaj csökkenti a máj triglicerid szintjét, szabályozza a vércukorszintet és az inzulinszintet is.
2007-ben az Oxford University megjegyezte, hogy a globális elhízás-járvány részben a gyorsételek, üdítőitalok, transz-zsírok és a glükóz- fruktóz szirup megnövekedett fogyasztásának köszönhető. Ezek az élelmiszerek emelik a szérumlipid szinteket a véráramban. Az extra zsír jelenléte gyulladáshoz vezet a szervezetben, ami szervi zavarban nyilvánul meg. Ez az egész folyamat végül betegségekben manifesztálódik, mint például a zsíros máj, cirrhosis, hepatitis, és májtumor.
Az olívaolaj csökkenti a máj citokinjeinek szintjét, kiküszöbölve a májbetegséghez vezető gyulladást és daganatok kialakulását. Teszi ezt azáltal, hogy csökkenti a nemkívánatos zsírok mennyiségét a májban. Ezáltal a véráram szérum lipid szintje csökken, ami csökkent koleszterinszintet eredményez.
Az olívaolaj csökkenti a vérnyomást, 70-80 százalékos olajsav tartalma miatt. Az amerikai National Academy of Sciences tudósai arra utalnak, hogy az olívaolaj fogyasztása növeli a sejtmembránok olajsav szintjét, amelyek szabályozzák a fehérje szignálokat, és így csökkentik a vérnyomást. A tudósok azt is megállapították, hogy olajsav analógok, mint például a szójaolaj, nincsenek hatással a vérnyomásra, ami azt jelenti, hogy a vérnyomás csökkentéséhez szükséges olaj nagyon specifikus.