Sajnos a diétás torták kínálata elég csekély, ami a cukrászdákat illeti, viszont van egy szuper hírem! Nem kell cukrászdába mennünk ahhoz, hogy isteni tortákat készítsünk DIÉTÁS változatban, ugyanis elkészíthetjük magunk is, mindenféle extra hozzávaló vagy eszköz nélkül!
Laktóz-, cukor- és gluténmentes erdei gyümölcsös mousse-torta Szitás Barbara receptje alapján:
Barbi szabadidejében rengeteg finomságot süt, mindemellett elképesztő tortákat állít össze. Most az utóbbiból kapunk egy kis kóstolót egy isteni gyümölcsös mousse torta formájában.
Hozzávalók:
Rizslisztes piskóta
- 2 darab közepes méretű tojás
- 10 dkg xilit
- 5 dkg rizsliszt
- 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
- csipetnyi só
Málnás túró mousse
- 20 dkg erdeigyümölcs mix
- 20 dkg xilit
- 7 és fél darab lapzselatin vagy 1 csomag zselatinfix
- 50 dkg laktózmentes túró
- 25 dkg laktózmentes habtejszín
Erdei gyümölcsös curd
- 10 dkg erdeigyümölcs mix
- 2 darab közepes méretű tojás
- 10 dkg xilit
- 2 evőkanál laktózmentes vaj
- 1 darab lapzselatin
Elkészítés lépései
Először a piskóta alapot készítjük el és a sütőt melegítjük elő 180 fokra.
A tojásokat ketté választottam, és a sárgáját a xilit felével fehéredésig kevertem. Ezt követően egy nagyobb keverőtálban a rizsliszttel elkevertem a kakaóport, majd hozzá dolgoztam a cukorral elkevert tojássárgáját.
A tojásfehérjét kemény habbá vertem egy csipetnyi sóval és a xilit másik felével. Miután elkészült, a masszához kevertem óvatosan. A kapott masszát egy kapcsos tortaformába elsimítottam (24 centis, de kisebb is tökéletes hozzá).
Az előmelegített sütőben, 180 fokon körülbelül 20 perc alatt megsütöttem.
Málnás túró mousse elkészítése:
Az erdei gyümölcsöket a xilittel együtt feltettem melegedni, majd amikor már majdnem forrt, az egészet egy botmixer segítségével összepépesítettem. Ezt egy szűrőn átpréseltem, majd hozzáadtam a zselatint és alaposan elkevertem. A túrót szintén botmixerrel átpépesítettem, majd apránként a kapott gyümölcspépet hozzákevertem. A tejszínt egy tálban kemény habbá vertem és az egész túrós keveréket fellazítottam vele. Ezt végül a kihűlt piskótára öntöttem és betettem a hűtőbe.
Erdei gyümölcsös curd elkészítése:
A lapzselatint hideg vízben beáztattam, közben a gyümölcsmixet a tojásokkal és a xilittel vízgőz felett óvatosan megmelegítettem. Amikor kellően felmelegedett, hozzáadtam a hideg vízben beáztatott lapzselatint. Mikor besűrűsödött, fokozatosan hozzáadtam a vajat és az egészet egyneműre, sima állagúra kevertem. Miután kicsit kihűlt, a túrós rész tetejére öntöttem.