A C-vitaminból igényli a szervezetünk a legnagyobb mennyiséget az összes vitamin közül. Nap mint nap szükséges a C-vitamin utánpótlása. Ezt a vitamint olyan létfontosságú szervek tárolják, mint a máj, mellékvese, vagy az agyalapi mirigy. Gyorsítja a sebgyógyulást és a kötőszövet regenerációját, ráadásul részt vesz a csont-, és a porcképzésben.
Mi az a camu camu?
A camu camu gyümölcs jótékony hatásai:
- lassítja az öregedési folyamatokat
- gátolja a szív- és érrendszeri panaszok kialakulását
- érzelmi kiegyensúlyozottságot biztosít
C-vitamin hiány és túladagolás
A C-vitamin-hiány skorbutot okozhat. Ez egy olyan betegség, amely egyértelműen a C-vitamin kifejezett hiányára vezethető vissza. A betegség fogínyvérzéseket, fogvesztést, kötőszöveti károsodásokat és az izomzat vérzéseit okozza. Jóllehet a betegség az ipari országokban ma már alig fordul elő, a C-vitamin fontosságát nem szabad alábecsülni. Az idősebbek hajlamosak rá, hogy kevesebb C-vitamint vegyenek magukhoz az ajánlatosnál. Olyan esetekben is felléphetnek enyhe hiányállapotok, amelyek fáradtságban, a fertőzéses megbetegedésekkel szembeni hajlamban, valamint késleltetett sebgyógyulásban és koncentrációs zavarokban nyilvánulnak meg. Egy kifejezett C-vitamin-hiány többek között a csont- és fogállományban bekövetkező kóros elváltozásokhoz is vezethet. A szívtevékenység romlik, ezen kívül anémia (vérszegénység) alakul ki.
C-vitamin-túladagolás
A C-vitamin-túladagolása csak nehezen lehetséges, mivel a fölösleg egyszerűen kiválasztódik a veséken keresztül. Mindenesetre aki túl sokat szeretne a jóból, azt kockáztatja, hogy a B12-vitamin hatása, illetve felvétele zavart szenved vagy akár meghiúsul, mivel a B12-vitamin elpusztul. A túl sok C-vitamin, amit hosszabb időn keresztül rendszeresen viszünk a szervezetbe, vesekőképződéshez vezet.
C-vitamint tartalmazó élelmiszerek
Közismert, hogy a legtöbb C-vitamint a növényi élelmiszerek, mint a gyümölcs és a zöldség, tartalmazzák. Természetesen a vitamin minden forrása különböző koncentrációban rendelkezik C-vitaminnal. Érdekes, hogy korábban a narancs és a citrom számított a legtöbb C-vitamint tartalmazó gyümölcsnek. Ma már másképp van.
A legtöbb C-vitamint a camu camu nevű gyümölcs tartalmazza, nevezetesen 2000 mg-ot 100 grammonként. További C-vitamin-források: acerola cseresznye, csipkebogyó, guava, paprika, paradicsom, narancs, citrom, grapefruit, eper, ananász, savanyú káposzta, káposzta, mangó, áfonya, fekete ribizli, kelbimbó, kivi, spenót, brokkoli, avokádó, burgonya, alma, körte, banán, barack, hagyma, papaya. A gyümölcsök és zöldségek a szervezetet nemcsak friss C-vitaminnal, hanem fontos ásványi anyagokkal és nyomelemekkel is ellátják, továbbá rostanyagokat is juttatnak a szervezetbe. A szervezet kielégítő C-vitamin-ellátottságához nagyon fontos a kiegyensúlyozott és egészséges étrend, amely sok gyümölcsöt és zöldséget tartalmaz. A gyümölcsöt és zöldséget lehetőleg frissen fogyasszuk. A túl hosszú tárolás, valamint a túl hosszú főzés elpusztítja a vitaminok egy részét.