Istenien finom muffint tudok sütni. De annyire, hogy még a cukrászismerőseim is kérték a sütim receptjét. Mikor elárultam nekik elszörnyülködtek az összetevői alapján és azt mondták, instant cukorbetegséget sütöttem, nem csoda, hogy ennyire finom ekkora cukormennyiséggel. Mivel többen is vannak a családomban, akik nem értékelik a cukormennyiséget, amit próbálok beléjük tuszkolni egy-egy sütivel, arra jutottam, talán érdemes kicsit egészségesebbé varázsolnom a receptem. Ezt sikerült egészen odáig fejlesztenem, hogy mostmár szinte minden-mentesen is el tudom készíteni az egyik kedvenc sütim. Ennek a receptjét fogom most megosztani veletek!
Mi kell hozzá?
- 30ml Süssina folyékony édesítőszer (használhatsz másmilyet is, csak kb. 300g mennyiségű cukornak feleljen meg)
- 240g zabpehelyliszt
- 60g cukormentes kakaópor
- 100g margarin
- 150ml kókusztej
- 2tk sütőpor
- 2tojás (ha tényleg mindenmentes sütit szeretnél 1 banánnal is helyettesítheted)
- 40g étcsokoládé
- Kókuszreszelék
Hogyan készítsd el?
- Melegítsd elő a sütőt 180 fokra!
- A száraz alapanyagokat a kókusz kivételével szitáld egybe és jól keverd össze, hogy a sütőpor se egy kupacban legyen!
- Add hozzá a kókuszt a keverékhez, ezt is jól keverd el!
- Olvaszd meg a margarint!
- A tojásokat verd fel az édesítőszerrel egy külön tálban, majd add hozzá a megolvasztott margarint!
- Készíts egy lyukat a száraz összetevők közepébe, majd ide öntsd bele a nedves hozzávalókból készült keveréket és jól keverd össze az egészet!
- Adj hozzá annyi tejet (ideális esetben 150ml), hogy a palacsintatésztánál kicsit sűrűbb, piskótatészta-állaggú keveréket kapj!
- Adagold a masszát muffinformákba!
- Törd össze az étcsokit, majd díszítsd vele és némi kókuszreszelékkel a formákba töltött masszát!
- Tedd be az egészet a sütőbe és 15-20 perc alatt süsd készre!
Tipp: Ha nincs muffinformád, használhatsz egyszerhasználatos papírformákat is (kartonból készültek)!
És, hogy milyen volt a receptem előtte?
Édesítő helyett 30dkg cukor volt benne, zabpehelyliszt helyett búzaliszt, kókusztej helyett pedig zsíros tej, étcsoki helyett tejcsoki.
Ugyanilyen roppant egyszerűen egészségesebbé varázsolhatod a saját receptjeidet Te is! A kulcs az alternatívák sokszínűségében rejlik!