Sokan nehezen (ha egyáltalán) képesek elképzelni az életüket cukor nélkül. Még az édességeket nem igazán kedvelők is fogyasztanak cukortartalmú ételeket, akár tudnak róla, akár nem. De mégis milyen hatással van a szervezetre a cukor? Milyen előnyünk származhat abból, ha erőt veszünk magunkon, és lemondunk róla, és hogyan érdemes ezt az egészet egyáltalán végigcsinálni?
Sierra Bright is ezeken a kérdéseken törte a fejét mielőtt eldöntötte, hogy felhagy a cukorfogyasztással. Személyes küldetése nem volt egyszerű, de végül temérdek értékes tapasztalattal lett gazdagabb, amit az internettel is megosztott. A következőkben az ő történetét, tanácsait és megfigyeléseit olvashatjuk, és megtudhatunk néhány érdekességet a cukor szervezetre gyakorolt hatásairól.
„Lemondtam a cukorról négy hétre, és ez történt velem”
Az évek során abban a hitben éltem, hogy a cukros finomságok, főleg a gabonapehely, a kemény cukrok, a zselés cukrok és hasonlók nem igazán árthatnak nekem, hiszen alig, vagy semennyi zsírt nem tartalmaznak. Amikor aztán megmérettem a koleszterinemet és triglicerid szintem az egekben volt, nem értettem, hogy mitől lehet mindez – sosem ettem vajat a kenyérhez, majonézt nem használtam és ritkán fogyasztottam sülteket.
Olyan volt, mintha hegy óriási neon felirat villogott volna a fejem felett: „CUKOR” – de továbbra sem figyeltem rá. Megpróbáltam bemesélni magamnak, hogy én márpedig egészségesen étkezem, és ráfogtam a génjeimre. A következő oldalon folytatom!
Nem én vagyok az egyetlen, aki ebben a hitben él – ha az elhízásról vagy egyéb súlyos egészségügyi problémákról van szó, mint például a szívbetegség, a legtöbben a zsírokat hibáztatják, holott a baj forrása valójában a cukor. Hogy miért? A lobbizás miatt. 2016-ban egy csapat szakértő lerántotta a leplet a cukoripar egyik óriási botrányáról, és bebizonyították, hogy a cukorért lobbizók támogatták azt az 50 évvel ezelőtt folytatott kutatást a Harvardon, amely szerint a szív betegségeit a természetesen előforduló zsírok okozzák. A cél az volt, hogy eltereljék a figyelmet az igazi tettesről.
Sajnos én magam is bedőltem ennek. Cukorfüggő voltam. Cukorral ittam a reggeli kávémat, és gyakran bedobtam egy-egy egészséges korpás muffint – még több cukor. Ebédidőben munkatársaimmal rendszeresen fogyasztottunk stir-fry fogásokat a szomszéd étteremben. Még ha otthonról is hoztam magamnak a salátámat, gondolván hogy milyen egészségesen étkezem, teleöntöttem alacsony zsírtartalmú öntettel.
Amikor aztán ránéztem a cédulára láttam, hogy a fő összetevő itt is a cukor volt. Persze tudtam, hogy milyen sok cukor van kedvenc késő esti nassolnivalómban, de nem tudtam ellenállni neki. De mit tett mégis ez a sok cukor a testemmel és az elmémmel? A következő oldalon elmondom!
De mit tett mégis ez a sok cukor a testemmel és az elmémmel?
A szívbetegség veszélyének fokozása mellett számos más negatív hatása lehet a cukornak – ezek közül néhány:
Elhízás
A cukor hatása az agyra és a hormonokra katasztrofális következményekkel járhat. Függőséget okoz és csökkenti a jóllakottságérzetet, így csak többet és többet akarsz majd enni. Azok, akik a legtöbb cukrot fogyasztják, nem meglepő, hogy könnyedén válnak túlsúlyossá vagy elhízottá.
Rák
A cukor fokozza a rákos megbetegedések kialakulásának veszélyét, amely világszerte egyik vezető halálok. Sok szakértő szerint a folyamatosan magas inzulin-szint, ami gyakori cukorfogyasztás mellett általános állapotnak számít, elősegítheti a rák kialakulását. Ha ez nem lenne elég, a cukrot gyakran párhuzamba állítják az anyagcserével kapcsolatos problémákkal, amik gyakran vezetnek gyulladáshoz, ezzel pedig tovább növelve a rák megjelenésének veszélyét.
2-es típusú cukorbetegség
Az állandóan magas inzulinszint más súlyos problémák kiváltó oka is lehet. Az inzulin folyamatos romlása következtében a hasnyálmirigy képtelen rendesen elvégezni a feladatát és elegendő inzulint termelni a vércukorszint korlátozására – ezt nevezzük 2-es típusú cukorbetegségnek. A következő oldalon folytatom!
Nem alkoholos zsírmáj betegség
Amikor a fruktóz a májban zsírrá alakult, VLDL koleszterin részecskék formájában távozik onnan, de egy bizonyos mennyiség hátramarad, és lerakódik ott. Ez nem alkoholos zsírmáj betegséghez vezethet, ami a nyugati világ egyik leggyorsabban terjedő egészségügyi problémája, és gyakran állítják szoros kapcsolatba a különböző anyagcsere betegségekkel. Egy rendesen működő, egészséges máj az általános jólét alapszükséglete is, hiszen ez a szerv felelős elsődlegesen a szervezetben található méreganyagok kitisztításáért.
Depresszió, szorongás és koncentrációs zavarok
A cukor nem csak a testünket, de az elménket is károsítja. Számos tanulmány szerint van szoros kapcsolat az elfogyasztott cukor és a depresszió veszélye között, ami bánattal, visszahúzódással, letörtséggel és szorongással jár. Észrevetted már valaha, hogy nagy mennyiségű cukor elfogyasztása után érzelmileg kimerültté váltál? Ez azért van, mert nem csak fizikai, hanem érzelmi zuhanást is okoz. A cukorban gazdag étrend több gyulladást is okoz a testben, ami szorosan kötődik a súlyosabb depressziókhoz. […]
Természetesen mindez számomra bőven több volt az elégnél. A fehér cuccot nehéz küldetésnek tűnt feladni, ezért még mielőtt belekezdtem volna, sokat kutattam a legjobb tippek után. A legtöbb szakértő a teljes elszakadást javasolja, ami nem csak a kávéba szórt cukor, hanem minden rejtett cukorforrás kizárását foglalja magába, mint például a ketchupét és a salátaöntetét, de ide tartoznak még a mesterséges ízesítőszerek, amiktől csak több cukorra vágyik az ember. A következő oldalon elmondom, mi segített abban, hogy elhagyjam a cukrot teljesen!
Több egészséges zsír fogyasztása
Több egészséges zsír segít a jóllakottság érzetének elérésében, ami enyhíti a cukor iránti vágyakozást. Ide tartoznak a tojások, a „fűvel etetett” sajtok, kókuszolaj és kókuszvaj, zsíros halak (például vadon fogott lazac, stb.). Nem sült és transzzsírok.
A salátaöntetek és hagyományos ízesítők lecserélése
A salátaöntetek és ketchup helyett válaszd az egészségesebb opciókat, például a citromlét vagy balzsamecetet.
Vissza az alapokhoz
Az egyszerű étkezéssel, azaz a földből származó „teljes” ételek fogyasztásával automatikusan rengeteg cukorról mondhatsz le. A rejtett cukrok kizárásának legegyszerűbb módja (különösen egy étteremben vagy élelmiszerüzletben) az, hogy a lehető legkevesebb hozzávalóval készült ételeket választod.
Sok fűszer és gyógynövény
A fűszerek és gyógynövények kiválóak az ízesítésre, egészségesek és nem tartalmaznak cukrot.
Szerezz be pár cukormentes receptet
Készülj fel a cukormentes étkezésre néhány kifejezetten ilyen receptet tartalmazó könyvvel.
Az eredmények
Végezetül, négy hétnyi cukormentesség után fogytam, boldogabbnak éreztem magam, jobban tudtam koncentrálni, több energiám volt, jobban aludtam és a bőröm fantasztikusan nézett ki. Visszatérek-e valaha az előző életmódomhoz? Nem. Habár néha-néha megengedek majd magamnak egy-két finomságot, most már sokkal többet tudok a mértéktartásról és saját egészségem fontosságáról.