A granolát az egyik legegészségesebb csemegék között tartják számon, azonban a boltban vásárolt granolák általában tele vannak finomított cukrokkal és feldolgozott zsírokkal. Ha szeretnél részesülni az igazi granola jótékony hatásaiból, akkor a legjobb, ha saját magadnak készíted el otthon.
Cukormentes granola házilag
Ma egy ilyen házi granola receptjét mutatjuk be, ami semmilyen hozzáadott cukrot és zsírt sem tartalmaz, de tele van diófélékkel, magvakkal, zabpehellyel és kókuszolajjal, az ízekért pedig almaszósz és mazsolák felelnek (amiket nyugodtan kihagyhatsz, ha nem szereted őket). A bolti granolák másik hátránya, hogy aránytalanul drágák lehetnek. Valójában semmi értelme előre csomagolt (és feldolgozott alapanyagokkal készített) granolákat venni, hiszen sokkal olcsóbban jössz ki, ha saját magad válogatod össze a hozzávalókat. És az egész öt perc alatt kész! Lássuk tehát, hogy mire lesz szükséged hozzá, hogyan készítsd el, és hogyan tálald saját készítésű, cukormentes granuládat!
Hozzávalók a cukormentes granolához
A következő házi granola recept elkészítéséhez mindössze egy bő órára, és az alábbi alapanyagokra lesz szükséged:
• 1 bögre nyers, sózatlan mandula
• 1 bögre nyers, sózatlan kesudió
• 1 bögre nyers, sózatlan dió
• 1 bögre nyers, sózatlan napraforgómag
• 1 bögre nyers, sózatlan tökmag
• 3 bögre natúr zabpehely
• 1 evőkanál őrölt fahéj
• 1/2 teáskanál őrölt szárított gyömbér
• 1 bögre nem édesített almaszósz
• 1/4 bögre olvasztott kókuszzsír
A cukormentes granola elkészítése
Először is melegítsd elő a sütőt 175°C-ra.
Ez után helyezd a mandulákat, a kesudiókat, a diókat, a napraforgómagokat, a tökmagokat, a zabpelyhet és mazsolákat egy nagy sütőtepsibe.
Egy kis tálkában keverd össze az olvasztott kókuszsírt az almaszósszal, majd öntsd ezt a keveréket a magvakkal teleszórt tepsibe. Ügyelj rá, hogy mindenhova bőven jusson belőle, és jól eltakarja a magokat.
Helyezd a tepsit az előmelegített sütőbe 45-60 percre, vagy amíg a folyadék el nem párolog belőle és a diók, illetve a magvak aranyszínűr nem sülnek. A tepsi tartalmát ezalatt 15 percenként meg kell keverned, hogy minden hozzávaló egyenletesen süljön. Ha az előírtaknál kevesebb hozzávalót használsz, akkor a granola gyorsabban elkészül majd.
Ha mindez kész, akkor vedd ki a tepsit a sütőből és hagyd, hogy a granola teljesen kihűljön. Ez után sötét helyen, légmentesen zárható dobozban tárolhatod.
A cukormnetes házi granola tálalása és fogyasztása
A kész granola egyik legnagyobb előnye, hogy többféleképpen is tálalhatod és fogyaszthatod. Íme néhány ötlet ehhez:
• Szórj házi granoládból egy gyümölcssalátára, hogy ropogóssá és laktatóbbá tedd.
• Készíts joghurt parfét saját granoláddal és gyümölcsdarabokkal.
• Fogyaszd házi granoládat reggeli gyanánt némi tejjel és egy felszeletelt banánnal.
• Csomagolj belőle a gyerekeknek az iskolai uzsonnához, és vigyél magaddal belőle te is egy kis műanyag tárolóban, hogy legyen miből csemegézned, ha rád tör az éhség.
• Készíts egészséges chia pudingot, és szórj bele némi granolát.
• Süss zabos sütiket granolával, vagy szórd meg vele banánkenyeredet.
• Szórj egy maréknyi granolát egy adag natúr görög joghurtba.