A magyar lakosság döntő része D-vitamin-hiányos. Az egészséges csontok és immunrendszer érdekében a napfény-vitamint is ismert D-vitamint (kolekalciferolt) pótolni kell.
A legújabb eredmények alapján a D-vitamin önmagában való adása kevés, többek között magnéziumra is szükség van ahhoz, hogy a D-vitamin kedvező hatásai érvényesülhessenek.
Nem csak a csontok igénylik a D-vitamint
Az elmúlt évtizedekben bebizonyosodott, hogy a D-vitamin szervezetbeli szerepe messze túlmutat a csontok egészségének a biztosításán.
A napfény-vitaminnak is nevezett zsíroldékony vitamin kulcsfontosságú szerepet tölt be az immunrendszer működésében, így számos betegség – köztük vírusos légúti megbetegedések - megelőzésében is szerepe lehet.
Több vizsgálat utal arra, hogy a szervezet megfelelő D-vitamin-ellátottsága a daganatokmegelőzésében is fontos lehet,- bár ennek egyértelmű bizonyítása még számos jövőbeli kutatást tesz szükségessé.
A D-vitamint önmagában pótolni gyakran kevésnek bizonyul.
Néhány évvel korábban leírták például, hogy az önmagában adagolt D-vitamin nem előzi meg a csontritkulást és a vele összefüggő csonttöréseket. Úgy tűnik, hogy a D-vitamin kedvező hatásainak az érvényesüléséhez a D-vitaminon kívül egyéb „anyag(ok)ra” is szüksége van a szervezetnek.
Kalcium is javasolt a D-vitamin mellé.
A legújabb ismeretek tükrében, a csontritkulás megelőzésére Németországban például a D-vitamin (800 NE) és kalcium (1000 mg) együttes „adagolását” javasolják – táplálékként, illetve a napfény hatására a szervezetben termelődött D-vitamin formájában. Patikaszerként való pótlást abban az esetben tartanak szükségesnek, ha az előbbi módon (táplálkozás, napfény) a kívánt dózisok nem fedezhetők.
Magnézium nélkül nem „működik” a D-vitamin
Úgy tűnik, hogy a magnéziumnak is kulcsszerepe van a D-vitamin hatásainak létrejöttében. A napfény vitamin és a magnézium között feltárt biokémiai kapcsolat leegyszerűsítve a következő: a D-vitamin szervezetbeli szintéziséhez magnézium szükséges; „cserébe” az aktivált D-vitamin fokozza a magnézium bélből való felszívódásának a mértékét.
Egy USA-beli, több mint 12000 fő bevonásával végzett vizsgálatból (National Health and Nutrition Examination Survey, NHANES) az derül ki, hogy a táplálkozással történő jelentősebb mértékű magnézium-bevitel csökkenti a D-vitamin-hiány kialakulásának a kockázatát. Nemrégiben pedig arról számoltak be, hogy a magnézium-pótlás emeli a szervezet D-vitamin-szintjét azoknál, akiknél korábban a D-vitamin-szint alacsony volt.
Érdemes vegyesen táplálkozni, illetve komplex módon pótolni a mikrotápanyagokat Annak érdekében, hogy a szervezetben a D-vitamin kedvező hatásai érvényesülhessenek, megéri kalciumot és magnéziumot is kellő mennyiségben fogyasztani! Hazánkban a lakosság döntő részénél a napi kalciumbevitel nem éri el az ajánlott értéket, és hasonlóan lehangoló kép a magnézium-bevitel kapcsán is.
Szerző: Suba Krisztina – Személyi Edző