A brownie sokunk kedvenc desszertjei közé tartozik, éppen ezért érthető, ha fogyókúra közben sem szeretnénk lemondani róla. Te is imádod a brownie-t? De nem szeretnéd, ha felesleges kilók csúsznának fel? Akkor, ezt a diétás brownie receptet neked találták ki. Nem csak glutén- és cukormentes, de nagyon finom is! De hogyan lehet a brownie diétás? Nézzük meg!
Diétás brownie: a titok az édesburgonya
Meglepő, de a diétás brownie egyik fő alapanyaga nem a csoki, hanem az édesburgonya. Így lehet ez a brownie egyszerre finom és diétás is. Ezen kívül semmilyen különleges alapanyagot nem tartalmaz, csak a szokásos süteményekhez szükséges dolgokat. Elkészítése a sütéssel együtt körülbelül másfél-két órát vesz igénybe. Lássuk is a receptet!
Cukor- és gluténmentes édesburgonyás diétás brownie
Hozzávalók
• 1 közepes édes burgonya
• 2 tojás
• 1/2 csésze (118 ml) mandulavaj
• 1/2 teáskanál (2,5 ml) vanília kivonat
• 1/3 csésze (79 ml) mandulaliszt
• 1/3 csésze (79 ml) cukrozatlan kakaópor
• 1/8 teáskanál só
• 1/4 csésze (59 ml) mini csokoládé chips vagy apróra vágott dió (opcionális)
Elkészítés
1. Első lépésként az édesburgonyát kell előkészíteni! Ehhez melegítsd elő a sütőt 200 °C-ra. Az édesburgonyát tekerd be alufóliába és hagyjd sülni körülbelül fél óráig! Ha ez meg van várd meg még kihűl, majd távolítsd el a héját és egy villa segítségével passzírozd finom pürévé!
2. A sütő főfokát csökkentsd le 180 °C-ra, vagy ha az édesburgonya és a diétás brownie sütése közt több idő telik el, ki is kapcsolhatod.
3. Egy közepes tálban keverd fel a tojásokat egy habverő segítségével, majd add hozzá az édes burgonyát, mandulavajat és vaníliát. Ezeket jó alaposan keverd össze, hogy egységes masszát alkossanak!
4. Következő lépésként szitáld hozzá a kakaóport, valamint add hozzá a mandulalisztet, szódabikarbónát és sót is. Ezeket is jó alaposan keverd össze!
5. Ha kész a masszád, öntsd egy kivajazott tepsibe, vagy sütőformába és egy spatula segítségével egyengesd el, hogy mindenhol egyforma legyen! A tetejét ízlésed szerint díszítheted dióval, vagy csokidarabokkal.
6. Előmelegített sütőben 180 °C-on 20-25 percig kell sütni, egészen addig, amíg a brownie el nem kezd húzodni a tepsi szélétől. Ha kész, hagyd legalább 10 percig hűlni, mielőtt felvágnád, és megkóstolnád!