Diétás karácsonyi desszert - Szupercsokis brownie
Hozzávalók: 20 dkg (min.)70%-os étcsokoládé (lehetőleg cukormentes), 20 dkg vaj, 18 dkg édesítőszer, 3 tojás + még 1 tojássárgája, 1 evőkanál kakaó, 80 g darált rizsliszt, egy teáskanál vanília aroma.
Elkészítés: a sütőt előmelegítjük 170 fokra. A csokit vízgőz felett megolvasztjuk a vajjal. A tojásokat és az édesítőszert kézi habverővel habosra keverjük, majd hozzáadjuk a vanília aromát. Beleforgatjuk óvatosan a csokis masszát, majd fokozatosan, kis adagonként hozzákeverjük a lisztet és a kakaóport. Egy nagyon lágy, krémes masszát kapunk. Öntsük a krémet sütőpapírral bélelt tepsibe (kb.25×30 cm), egyenletesen oszlassuk el, majd süssük 25 percig. 20 perc után már érdemes figyelni, mert gyorsan megég. Akkor jó, amikor még nyersnek tűnik, de már szilárdul a teteje.
Diétás karácsonyi desszert - Isler
Hozzávalók: 15 dkg rizsliszt, 15 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt, 20 dkg margarin, 100 g por eritrit, 1 tojássárgája, reszelt citromhéj, vanília aroma, csipet só, cukormentes lekvár, 1 teáskanál kókuszzsír, 1 tábla étcsoki.
Elkészítés: először összekeverjük egy tálban a száraz hozzávalókat, a lisztet, por édesítőt, a citromhéjat és a sót. Elmorzsoljuk benne a margarint, majd beleöntjük a tojássárgáját és a vanília aromát és kézi mixerrel összedolgozzuk a tésztát, majd fóliába csomagolva hűtőbe tesszük és pihentetjük 1 órát. Előmelegítjük a sütőt 180 fokra. A tésztát kivesszük a hűtőből és lisztezett gyúródeszkán néhány mm vastagra nyújtjuk, linzerkiszúró formával kiszaggatjuk és sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük. Kb. 8-10 perc alatt készre sütjük.
Ha kihűltek a tésztalapok, minden másodikat kenjünk meg egy teáskanálnyi lekvárral és egy másik tésztalappal ragasszuk össze! Közben vízgőz felett egy teáskanálnyi kókuszzsír hozzáadásával olvasszuk fel a cukormentes csokit, majd az összeragasztott islereket egyenként vonjuk be csokival, hogy mindenhová jusson. Ha készen vagyunk az összes isler bevonásával, tegyük hűtőbe, hogy megszilárduljon a bevonat. A tetejét díszíthetjük egy csipet kókuszreszelékkel.
+1 Diétás karácsonyi desszert - Diétás tojáslikőr
Hozzávalók: 400 ml kókusztej, 200 ml kókusztejszín, 120 g cukornak megfelelő édesítő, 2 evőkanál vaníliaaroma, 4 tojássárgája, 120 g cukornak megfelelő por állagú édesítő, 200 ml pálinka/brandy/vodka.
Elkészítés: a tejet, a tejszínt az édesítőt és a vaníliát felforraljuk, majd félretesszük. A tojásokat és a porédesítőt habosra keverjük és fokozatosan hozzákeverjük a tejes keverékhez. A végén hozzáadjuk az alkoholt, jól zárható üvegekbe töltjük, hűtőbe tesszük és időnként összerázzuk.