Az egészséges táplálkozásban az a legszuperebb, hogy minden gyümölcsöt és zöldséget rengetegféleképp el lehet készíteni. Ezúttal a karfiolt választottam, mint főalapanyag, ugyanis ez a kedvencem mind közül! Ráadásul nem is egy, hanem két recept kerül terítékre!
Miért olyan egészséges a karfiol?
A karfiol nagy előnye, hogy nagyon sokoldalú. Fogyaszthatjuk nyersen is, de rántva is nagyon finom tud lenni. A karfiol egy vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag zöldség. Főként K-vitaminokat tartalmaz, ami a csontok egészségét segíti.
Ez a zöldség, mivel sok szulforafánt tartalmaz, ezért hamar elpusztítja a rákellenes őssejteket.
Rengeteg antioxidáns található benne a C-vitamintól kezdve a béta-karotinig. Több krónikus betegség kockázatát és a gyulladásokat is csökkenti. A szív és az agy egészségét is tudja javítani. A karfiol egy rostokban gazdag zöldség emiatt pedig az emésztést is jobb lesz, és nem engedi a gyomorfalon túlszaporodni a veszélyes baktériumokat.
Mivel a karfiolban kevés szénhidrát és kalória található, ezért a diétázok egyik fő zöldsége lehet, pluszba még a sok víztartalma miatt nagyon jól elősegíti a hidratálást is.
Egészséges rakott karfiol receptje
Hozzávalók:
- 80 dkg karfiol
- 30 dkg darált hús (sertés, pulyka ki mit szeret)
- 4 evőkanál olívaolaj
- 1 nagyobb vöröshagyma
- 2 dl kefír
- 4 dkg lecsó
- fűszerpaprika, őrölt bors, só
Elkészítése:
A felmelegített olajon átfuttatjuk a finomra vágott vöröshagymát, beletesszük a fűszerpaprikát a darált sertéshúst és nagy tűzön sóval, borssal ízesítve állandó keverés mellett lesütjük. Amikor majdnem kész, hozzáadjuk a lecsót. Közben a megtisztított, rózsáira szedett karfiolt sós vízben előfőzzük.
Egy tepsit vagy jénait kikenünk olajjal, elterítjük benne a karfiol felét, rásimítjuk a fűszeres darált húst, majd rátesszük a megmaradt karfiolt.
A tetejét kefírrel meglocsoljuk, előmelegített sütőben átsütjük.
Egészséges sonkás karfiol receptje
Hozzávalók:
- 40 dkg karfiolrózsa
- 30 dkg pulykasonka
- 2 tojássárgája
- 4 evőkanál joghurt
- 1 evőkanál olivaolaj
- 2 db paradicsom
- 2 db zöldpaprika
- só, szerecsendió, fehérbors, petrezselyemzöld
Elkészítése:
A karfiolrózsákat kevés sózott vízben félpuhára pároljuk, majd a főzővizet leszűrjük.
Olajjal kikenünk egy tepsit és utána beletesszük a karfiolrózsákat. Felkockázzuk a sonkát, a paradicsomot, a zöldpaprikát, és rászórjuk a karfiolrózsákra. Összekeverjük a sót, a szerecsendiót, a fehér borsot, és megszórjuk vele a zöldségeket. A joghurtba belekeverjük a tojássárgáját, és a tetejére kenjük.