Na melyiket is együk? Amelyikben kevesebb a kalória.?!... Dehogy is! Amelyiket szeretnénk, amelyik a kedvencünk. Viszont nem mindegy mikor és mennyit. Nekem a sárgadinnye jobban ízlik, ezért is készítettem belőle finom desszertet ,nagyon diétas, nagyon finom ! Sovány túró, kókuszos proteinnel, light mascrapone, cukormentes eper lekvár, és a sárgadinnye !
Pizza még nagy kedvencem, hozzá a legjobb feltétekkel, itt is minden nagyon diétás, nem nehezedik el a gyomor, könnyen emészthető, de ugyan akkor laktató is. 100g lisztben van 5g ch, a többi rost…
SÁRGADINNYE:
100g ban:
Energia 34 kcal
Fehérje 0.8 g
Zsír 0.2 g
Telített 0.1 g
Egyszeresen telítettlen 0 g
Többszörösen telítettlen 0.1 g
Szénhidrát 7.9 g
Cukor 7.9 g
Rost 0.9 g
Nátrium 16 mg
Koleszterin 0.051 mg
Glikémiás Index 65
GÖRÖGDINNYE
100g ban:
Energia:30 kcal
Fehérje 0.6 g
Zsír 0.2 g
Telített 0 g
Egyszeresen telítettlen 0 g
Többszörösen telítettlen 0.1 g
Szénhidrát 7.2 g
Cukor 6.2 g
Rost 0.4 g
Nátrium 1 mg
Koleszterin 0.016 mg
Glikémiás Index 72
Mit tudunk a sárgadinnyéről?
A sárgadinnye (Cucumis melo) a tökfélék (Cucurbitaceae) családjába tartozó faj. Ázsiai eredetű gyümölcs (termesztési technológiáját illetően zöldség). Álterméséért már 4000 évvel ezelőtt is termesztették Perzsiában és Afrikában.
Többféle fajtáját ismerjük. Héja lehet sima, rücskös, hálós, vagy barázdált, húsa narancsszínű vagy zöldes árnyalatú, egyes fajtáknál a dinnye érésével a zöld szín aranysárgára változik. A nevük is különbözhet, színük is, sőt tápanyagtartalmuk is.
Tápértékét a következő anyagok határozzák meg: kalcium, foszfor, vas, nátrium, kálium, mangán, magnézium, réz, cink, kobalt és króm, A-vitamin, niacin, riboflavin, tiamin, folsav és C-vitamin.
Mit tudunk a görögdinnyéről?
A görögdinnye (Citrullus lanatus) a nyitva termő kemény magvas (Cucurbitaceae) családjába tartozó, Afrika déli részéről származó növényfaj, illetve annak termésének a neve. Sokan zöldségnek tartják, de termesztéstechnikailag gyümölcsnek számít.
David Livingstone, a híres Afrika-kutató, úgy írja le a görögdinnyét, hogy a Kalahári sivatagban rengeteg található belőle, úgy gondolják, hogy innen származik, és itt szabadon nő. Nem ismert, hol termesztették először, de a legkorábbi feljegyzett görögdinnyeszüret nagyjából 5000 évvel ezelőtt a dinasztikus Egyiptombantörtént, hieroglifával is megörökítették. A növényt gyakran helyezték fáraók sírkamrájába élelemként a túlvilágra.
A 10. században már termesztették Kínában, mely a világ legjelentősebb görögdinnye termesztője ma is. A 13. században mór hódítók hozták be Európába.
Szerző: Suba Krisztina – Személyi Edző