Mindig nagy gondot jelentett nálam, hogy fogyókúra alatt mivel édesítsem az italaim, ételeimet. Sok mindent hallott sok felöl és ezek mindig ellentmondásban álltak egymással. Így neki láttam egy kis kutató munkának, íme az eredmény.
Vajon azért, mert nincs kalóriatartalma nem is hízol tőle?
Az édesítőszereket két csoportra lehet osztani:
Az első a mesterséges édesítőszerek, melyet laboratóriumi úton állítanak elő. Ezek közé tartoznak többek között: Aspartám, Ciklamát, Aceszulfám-K, Szukralóz stb. A másik nagy csoport a természetes édesítőszerek, melyeket általában növényekből izolálnak. Ilyen például az eritrit, maltit, xylit, stevia stb. A mesterséges édesítőszerek azért nem hizlalhatnak, mert sokkal kevesebb, vagy 0 kalóriát tartalmaznak a cukorhoz képest. Emellett sokkal édesebbek, így kevesebb kell belőlük, valamint a legtöbb édesítőszer nem metabolizálódik, vagyis hasznosulás nélkül megy végig a szervezeten. A sokkal édesebb íz becsapja az agyad, és arra készíti a szervezeted, hogy nagy kalóriatartalmú ételt fogyasztasz, és amikor ez mégsem történik meg, szervezeted teljesen összezavarodik, és kevesebb kalóriát kezd égetni, valamint elkezd raktározni!
Jóból is megárt a sok
A mesterséges édesítőszerek nem tartalmaznak kalóriát (vagy csak minimálisat). Ám túlzott édességük miatt becsaphatják a szervezetet, ami így „raktározási módba” áll, bár erre egyértelmű bizonyíték nincs. A természetes édesítőszereknek ugyan van kalóriatartalmuk (szénhidrátból), ám kevesebb, mint a cukornak. Ebből kifolyólag megemelik a vércukorszintet is, ám nem akkora mértékben, mint a cukor.
Ugyanakkor a STEVIA segít csökkenteni a magas vérnyomást, és cukorbetegeknél a vércukorszint csökkenését is megfigyelték. Tehát ha nem viszed túlzásba az édesítőszerekkel készült ételek fogyasztását, elegendő folyadékot fogyasztasz, odafigyelsz a testmozgásra és a szénhidrátbeviteledre, akkor nem kell amiatt aggódnod, hogy az édesítőszerek hatására hízni fogsz. A mesterséges édesítőszerek hatására az elfogyasztásukat követő órákban a szervezet olyan hormonokat termel, amelyek zsírraktározásra ösztönzik a szervezetet.
Mivel édesíts?
Joggal merül fel benned a kérdés, hogy amennyiben a fogyókúra során sem a cukor, sem a mesterséges édesítők használata nem javasolt, mégis mivel édesíts? Egyfelől ajánlott kipróbálnod az olyan természetes édesítőket, mint a XILIT, a STEVIA vagy az ERITRIT. Másfelől fontos, hogy belásd, szükségtelen, hogy minden étel-ital édes legyen. Néhány hét leforgása alatt szervezeted hozzászokik a kevésbé édes ízekhez, és képes leszel élvezni például egy-egy gyógytea - borsmenta vagy akár csalán - ízét, édesítés nélkül.
Szerző: Suba Krisztina – Személyi Edző