A magyar konyha kifejezetten széles választékkal rendelkezik köretek tekintetében, amelyek közül a legnépszerűbbek a burgonyából készültek, a nokedli és a tészta. Azonban ha az egészséges életmódról beszélünk, a felsoroltak közül egyik sem igazán tartozik az ideális köretek közé. De akkor mit válasszunk? Mutatok néhány alternatív megoldást, amelyek ugyanolyan finomak, viszont sokkal egészségesebbek!
Édesburgonya
A más néven batátaként is ismert növény kinézetében hasonlít a burgonyáéra, színe azonban inkább a sütőtökre emlékeztet. Magas C-, B2-, B6-, E-vitamintartommal bír, valamint gazdag olyan ásványi anyagokban is, mint a kálium, vagy a mangán. Cukorbetegek is fogyaszthatják, ráadásul alacsony a zsír-, és koleszterin-tartalma, alacsonyabb, mint a burgonyáé. Köretként felhasználhatjuk sült, főtt, grillezett vagy püré formájában, készíthetünk belőle csipszet, vagy öntetet is.
Cékla
A cékla magas magnézium-, vas-, folsav-, kálium-, B6-, és C vitamin-tartalma mellett fontos szerept játszik az állóképesség fokozásában és az izmok teljesítményének javításában is. Hasznos szénhidrátokat, fehérjéket és jótékony rostokat tartalmaz, valamint erős antioxidánsként tartjuk számon. A cékla egyik igen nagy előnye, hogy olcsó, ezen kívül számtalan felhasználási módja van. Készíthetünk belőle céklalevet, hideg céklalevest, hozzáadhatjuk szinte bármilyen salátához, savanyúság gyanánt húsok mellé is tálalhatjuk, egyik személyes kedvencem pedig a köretként is kiváló céklachips, ami olcsó, hihetetlenül finom, ráadásul egészséges is. A következő oldalon folytatom!
Sárgarépa
Az egyik legkedveltebb és legtöbbet használt zöldségünk a sárgarépa. A legegészségesebb nyersen fogyasztani, de ha úgy nem megy, ne aggódj, mert rengeteg felhasználási módjával találkozhatsz. Amellett, hogy levesbe főzöd, adhatod salátához, de köretként is több variációban elkészítheted. Ha a burgonyánál egészségesebb kísérőre vágysz a hús mellé, pirítsd meg a bébirépát, vagy a felszeletetl sárgarépát egy serpenyőben általad kedvelt fűszerekkel, és már kész is az ínycsiklandó köret.
Sütőtök
Az őszi időszak népszerű alapanyaga a sütőtök. Sokan csak sült formájában ismerik, pedig egy igazán sokoldalú zöldségről beszélünk. Tökéletesen krémes leves készíthető például belőle, amely egy maréknyi tökmaggal remek kiegészítője a hűvös őszi estéknek. Köretként pürének szokták elkészíteni, vagy önmagában, vagy ha nem rajongsz az ízéért, keverheted akár fele-fele arányban burgonyával is.
Káposzta
A káposzta talán egyetlen rossz tulajdonsága, hogy nagyobb mennyiségben puffasztó hatású lehet, ezen kívül azonban olcsó, egészséges, finom és rengeteg elkészítési módja van. Ha köretnek szeretnéd használni, csinálj belőle káposztasalátát vagy egy kreatív tócsnit, ami a hagyományos burgonyás verzió helyett káposzta és sárgarépa keverékéből készül, és 4 főre körülbelül 150 forintba kerül.
Alternatív gabonafélék
A búzaliszt vagy fehér rizs felhasználásával készült ételeket, leginkább a köreteket kiválóan lehet helyettesíteni a következők valamelyikével: köles, hajdina, quinoa, amaránt, gersli, árpagyöngy. Ezeket a legtöbb bioboltban lehet kapni, és habár kissé borsosabb az áruk, mint a hagyományos köreteknek, sokkal egészségesebbek és laktatóbbak is, így nem lesz szükséged sokra egy adag elkészítéséhez.