notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Egy egészséges gyümölcstorta recept karácsonyra,- tej-, és gluténmentes is!

hirdetes

Egy egészséges gyümölcstorta recept karácsonyra,- tej-, és gluténmentes is!

VN

Ha karácsonykor valami igazán ízletessel szeretnéd meglepni vendégeidet, akkor ne keress tovább. Az alábbi gyümölcstorta recepthez tejtermékek felhasználása nélkül készül, ráadásul teljesen gluténmentes is, így lényegében bárkinek nagyserű ajándék is lehet az ünnepek során. Lássuk, hogy mi kell hozzá, és hogy hogyan készül!

egészséges gyümölcstorta recept

Hozzávalók

•    500 gramm vegyes aszalt gyümölcs
•    75 gramm dió (nagyjából 3/4 bögre)
•    1 narancs
•    125 gramm mandulaliszt
•    75 gramm kókuszliszt
•    1/2 teáskanál szódabikarbóna
•    1/2 teáskanál só
•    3 teáskanál fűszerkeverék (erről a recept végén bővebben)
•    1 teáskanál őrölt fahéj
•    5 tojás
•     50 gramm kókuszolaj (vagy olvasztott vaj, ha nem zavarnak a tejtermékek)
•    1 evőkanál vaníliakivonat
•    60 ml Amaretto vagy más likőr (alkoholmentes alternatíva: 120 ml narancslé)

Ügyelj a feltüntetett mennyiségekre! Ha nem megfelelő arányban méred ki őket, a tészta textúrája túl száraz vagy túl nedves lesz!

Máz (nem szükséges a torta elkészítéséhez):

•    2 evőkanál méz vagy más hasonló állagú ételízesítő
•    2 evőkanál Amaretto vagy más likőr

Elkészítés

1.    Áztasd be a gyümölcsöket. Kezdj el vizet forralni, és közben öntsd át a választott aszalt gyümölcsöket egy nagy tálba. Ha nagyobb méretű gyümölcsöket használsz, akkor vágd őket kisebb darabkákra (akár késsel, akár egy konyhai ollóval).
2.    Öntsd a forró vizet a gyümölcsökre és hagyd 10-15 percig ázni őket. Ez után szűrd le a gyümölcsöket, és hagyd, hogy szobahőmérsékletűre hűljenek. Miközben erre vársz, folytasd a torta elkészítését a következő lépéssel.

hirdetes
3.    Melegítsd elő a hűtőt 150°C-ra. Bélelj ki egy 20 cm-es torta sütőformát sütőpapírral.
4.    Keverd össze a mandulalisztet, a kókuszlisztet, a szódabikarbónát, a sót, a fahéjat és a fűszerkeveréket egy nagy keverőtálban. Reszeld le a narancs héját, majd vágd fel nagyobb darabokra a diót. Ez után a diót és a narancsreszeléket is keverd hozzá a tál tartalmához. A narancsot tedd félre, mert még kelleni fog.
5.    Végy egy másik tálat, és keverd össze benne a tojásokat, a kókuszolajat (vagy olvasztott vajat, ha azt használsz), a vaníliát és az Amarettót (vagy 120 ml narancslét a 60 ml likőr helyett). Ez után facsard bele a narancs levét a keverékbe (a rostok közül nem baj, ha kerül bele, de a magokra figyelj).
6.    Áss ki egy kis gödröt a száraz hozzávalók közepében és kezdd el lassan belekeverni a folyékony hozzávalókat. Folyamatosan kevergesd, és ügyelj rá, hogy a kókuszliszt nagyon hatékony nedvszívó, szóval ne kapkodj. A cél egy nagyon sűrű tésztát kikeverni, ami majdhogynem darabosan omlós az ember kezében.
7.    Kanalazd át a tésztát a sütőformába és nyomkodd le azt az ujjaiddal vagy egy kanállal, hogy teljesen kitöltse a formát és sima, egyenes legyen a teteje.
hirdetes
8.    Helyezd a sütőformát az előmelegített sütőbe és süsd 60-70 percig a tortát, vagy amíg a teteje meg nem barnul és a közepe feszessé nem válik.
9.    Ha szeretnéd mázzal bevonni a tortát, akkor azt rögtön a sütés után tedd meg, mikor még forró. Először melegítsd fel a mézet, majd keverd hozzá a likőrt. Ez után fogj egy konyhai ecsetet, és kend fel a mázkeveréket a tortára. Néhány apró lyukat is szúrhatsz a tortába, hogy a máz beszivárogjon a tésztába.
10.    Hagyd a tortát hűlni 30 percig a formában, majd helyezd át egy konyhai rácsra, míg szobahőmérsékletűre nem hűl.

A kész torta hűtőben egy hétig, fagyasztóban valamivel tovább eláll majd.

Egyéb tudnivalók

•    Ha nem találsz az ízlésednek megfelelő fűszerkeveréket, készíts sajátot. Ehhez keverj össze 1 teáskanál fahéjat, 1 teáskanál szegfűborsot, 1/2 teáskanál szerecsendiót és 1/2 teáskanál gyömbért.
•    A diók helyett pekándiót is használhatsz a recepthez, vagy akár pisztáciát is keverhetsz a diókhoz. Ez már ízlés kérdése!
•    A gyümölcsöknek köszönhetően a torta önmagában is meglehetősen édeskés, de ha még határozottabb ízzel szeretnéd elkészíteni, akkor keverj a tésztához néhány evőkanál juharszirupot vagy mézet.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Szótár

B12-vitamin

A B12-vitamin részt vesz a nukleinsavak felépítésében, befolyásolja a szervezet... Tovább

Glutén

  A glutén egy fehérje-komplex (a gliadin és a glutenin keveréke), amely megtalálható... Tovább

Tovább a lexikonra
egészséges életmód egészséges táplálkozás életmód étrend fitness gyümölcs kalóriabevitel méregtelenítés táplálkozás ünnep