Meggy és cseresznye
A nyár a cseresznyék és meggyek szezonja, és akár az édes, akár a savanykás ízeket kedveled jobban, érdemes mindkettőből bőven fogyasztanod idén! A meggylé segíthet az alvásban, illetve csökkentheti az edzések utáni fájdalmakat. Nem elég meggyőző? Akkor figyelj: a meggyben található vegyületek még a fogyásban is segíthetnek. A bennük található antociánok egy olyan molekulát aktiválnak, amely felgyorsítja a zsírégetés folyamatát, csökkentve ezzel a zsír felhalmozódását.
A cseresznyék eközben tele vannak káliummal, ami egy természetes vérnyomáscsökkentő. A cseresznyékben található béta-karotin, C-vitamin, antociánok és kvercetin, amelyek mind hozzájárulnak a rák elleni védekezéshez.
Jegeskávé
A forró nyári reggeleken semmi sem esik jobban egy hideg napindítónál. Azonban a kávénak meglepően pozitív hatásai is lehetnek, ugyanis napi egy csésze csökkentheti a bőrrák kockázatát. Ezt egy 93 ezer nő részvételével végzett kutatásban állapították meg,amelyből kiderült, hogy napi egy csésze koffeines kávé nagyjából 10%-kal csökkentheti a nonmelanoma bőrrák kialakulásának esélyét. Sőt, minél többet fogyasztottak napi szinten, annál jobban csökkent a bőrrák kockázata. A koffeinmentes kávék azonban a kísérlet során nem kínáltak ilyen előnyöket.
Málna
A málnák nagyszerű rostforrások, és ezen rostok egy része pektin formájában oldódik is, ami segít a koleszterin csökkentésében. Egy bögrényi málna durván 8 gramm rostot tartalmaz, egy tanulmány szerint pedig a rostfogyasztás segíthet megakadályozni a súlygyarapodást, és akár a fogyásban is segíthet. Egy kétéves tanulmány során a szakértők megállapították, hogy amikor a résztvevők 8 grammal több rostot fogyasztottak 1000 bevitt kalóriánként, nagyjából 2 kilónyit fogytak.
Jeges tea
Egy nagy pohár jeges tea nem csak életmentő lehet egy forró nyári napon, hanem kifejezetten egészséges is. Mint kiderült, a rendszeres teafogyasztás csökkentheti az Alzheimer-kór és a cukorbetegség kockázatát, ráadásul a fogak, a fogíny, és a csontok egészségének is jót tesz. De hogyan? A tea tele van flavonoidokkal, ami az antioxidánsok egyik típusa.
Függetlenül attól, hogy milyen teát veszel magad elé (fekete, zöld, fehér, gyógy, vagy oolong), a flavonoidok akkor a leghatásosabbak, ha frissen kifőzve fogyasztod őket. Ha egyszerre nagyobb adagot csinálsz, és szeretnéd a hűtőben tárolni, akkor adj hozzá egy kevés citromlevet, mert a citromsav segít megőrizni a flavonoidokat, és némi C-vitaminnal is kiegészíti majd teádat.