Ebben a vírusos időszakban különösen fontos, hogy erősítsük az immunrendszerünket. Ezt nem csak kapszulák formájában vihetjük be a szervezetünkbe, hanem isteni finomságokkal is! Mutatom a TOP 3 kedvencem!
A lencse az egyik legjobb vasforrás, így különböző magas C-vitamin tartalmú gyümölcsökkel kombinálva (például eperrel vagy naranccsal), megnövekszik a vas felszívódása! Éppen ezért az egyik kedvenc alapanyagom!
#1 Vöröslencse palacsinta receptje
Hozzávalók:
- 220 g főtt vöröslencse (körülbelül 80 gramm szárazon)
- 95 g apró szemű zabpehely
- 2 db közepes méretű tojás
- 1 db nagyobb vagy 2 db kisebb banán
- 1 tk sütőpor
- 1 tk fahéj
- 1 tk vanília aroma
- 60 ml növényi tej
- 1 ek extraszűz olívaolaj/ kókuszzsír a serpenyő kikenésére
Elkészítés menete:
- Egy turmixgépbe mérd ki a növényi tejet, a vanília aromát és a főtt vöröslencsét. Ezt követően vágd fel a banánt és add hozzá a 2 darab tojást.
- Végül a száraz alapanyagokat (zabpehely, sütőpor, fahéj) tedd a turmixgépbe. Fontos, hogy ezeket hagyd a végére, mert így nem fog letapadni az aljára.
TIPP: A legjobb állag elérése érdekében, hagyd 10 percig a gépben, hogy kicsit összeérjenek az ízek.
- Amíg „pihenteted” a masszát, addig egy kis extraszűz olívaolajat melegíts fel egy serpenyőben, hogy ne ragadjon le a palacsinta.
- Egy kis merőkanál segítségével helyezz fel kisebb adagokat a serpenyőre úgy, hogy ne érjenek össze. 2-2 percig süsd oldalanként, amíg a széle elkezd barnulni.
TIPP: Én általában mogyoróvajjal kenem meg, és egy kis maréknyi magvakkal és bogyós gyümölcsökkel megszórom.
#2 Banán palacsinta receptje
Hozzávalók:
- 3 darab közepes méretű tojás
- 100 g apró szemű zabpehely
- 100 g túró
- 1 db (közepes méretű, lehetőleg érett) banán
- 1 ek extraszűz olívaolaj a serpenyő kikenésére
Elkészítés menete:
- Add a tojást, a túrót, a banánt és a zabot egy turmixgépbe, majd addig turmixold, amíg sima állagú lesz.
- Hagyd egy kicsit állni a turmixgépbe és melegítsd fel a serpenyőben az olívaolajat/kókuszzsírt.
- Egy merőkanál segítségével mérj ki annyi palacsintát a serpenyőre, ami még nem ér össze. Én kettőt tudtam így a serpenyőmbe tenni.
- Körülbelül 2-3 percig süsd oldalanként, attól függően, hogy mennyire melegedett fel a serpenyő.
Tálaláshoz natúr joghurtot + ízesített fehérjeport kevertem össze, megkentem vele és egy kis málnával szórtam meg.
#3 Gluténmentes áfonyás palacsinta receptje
Hozzávalók:
- 2 bögre áfonya
- 1,5 bögre víz
- 1 bögre zabliszt (gluténmentes)
- 1 púpos tk sütőpor
- 1 darab közepes méretű tojás
- 1 tk vanília aroma
Elkészítés menete:
- Turmixold össze az 1 bögre fekete áfonyát a 1,5 bögre vízzel.
- Add hozzá a zablisztet, a sütőport, a tojást és a vanília aromát és turmixold addig, míg sima állagú és krémes lesz.
- A másik bögre áfonyát tedd a tésztába, de ezt már ne turmixold, csak keverd össze.
- Végül süsd meg a palacsintákat egy olívaolajjal kikent serpenyőben, közepes hőfokon 2-2 percig.