notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Így süss egészséges sültrkrumplit olaj nélkül, ami legalább olyan finom, mint a „rendes”!

hirdetes

Így süss egészséges sültrkrumplit, ami legalább olyan finom, mint a „rendes”!

SFV

Van egy jó hírünk! Akkor sem kell lemondanod a kedven gyorskaja köretedről, ha épp diétázol! Mutatjuk, hogyan készíts sült krumplit egészségesen és finoman!

Egészséges sültkrumpli

A “normál” sültkrumpli kalóriatartalma

Általában egy normális sültkrumpli 100 grammja kb. 300 kalóriát tartalmaz. Ez sok, ugye? Ha azonban hagyod állni kicsit szobahőmérsékleten, akkor a krumpliban lévő keményítő egy része átalakul probiotikummá, amely jót tesz az emésztésnek.


Az egészséges emberi szervezet képes kiválasztani azt, amire neki szüksége van az adott táplálékból. Csak azt veszi fel, amire valóban szüksége van, a maradékot pedig vagy újrahasznosítja, vagy maradéktalanul megszabadul tőle. A felesleges kalóriáktól azonban nem tud ilyen könnyen megszabadulni, azok ugyanis zsír formájában lerakódnak. Ez pedig akkor jelent kifejezetten problémát, ha napról napra a kelleténél több kalóriát fogyasztunk.


A sütőben sült hasábburgonya


Ha egy kicsit trükközöl a sültkrumpli elkészítésekor, akkor nem kell lemondanod a finom falatokról akkor sem, ha diétázol. Olajban történő sütés helyett érdemes inkább a sütőt segítségül hívnod, amely legalább olyan finom, és sokkal egészségesebb falatokat eredményez. Mutatunk néhány trükköt a sikeresség érdekében!

hirdetes
Tippek a sütőben sült hasábburgonya elkészítéséhez


Első lépésként válassz ki néhány szem krumplit, amik nagyjából egyforma méretűek! (Így egyszerre készülnek majd el.)
Mosd meg a krumplikat, majd itasd le róluk a felesleges vizet! (Ha a burgonyád nedves marad, akkor nem tud ropogósra sülni, ugyanis a víz megakadályozza a ropogós külső réteg kialakulását.)


Tipp: Ahhoz, hogy a burgonyában lévő keményítőtől megszabadulj, sütés előtt legalább egy órára áztasd hideg vízbe! Minél kevesebb marad benne, annál ropogósabb lesz a sültkrumplid.


Attól, hogy sütőben sütöd a burgonyát, nem érdemes az olajat teljes mértékben elhagynod. Locsold meg a krumplit kevés olíva- vagy repceolajjal, majd az egészet rázogasd össze kicsit, hogy egyenletesen fedje be a burgonyaszálakat az olaj! Az olajtól a burgonya ízletesebb lesz, ráadásul nem szárad ki, de kívül mégis ropogóssá válik.

hirdetes


Úgy süsd meg a krumplidarabokat, hogy egy tepsit kibélelsz sütőpapírral és egymás mellé fekteted a burgonyahasábokat úgy, hogy nem érik egymást! Egyszerre csak egy rétegnyit süss, ha lehet!


A sütőben történő sültkrumpli sütés optimális hőmérséklete 230 fok. Csak akkor tedd be sülni a burgonyát, ha a sütő elérte ezt a hőmérsékletet!
25 perc alatt süsd az egészet pirosra úgy, hogy 10-15 perc után megforgatod!


Az olajon kívül érdemes kicsit megfűszerezned is a burgonyát az ízvilág gazdagítása érdekében. Használhatsz például rozmaringot, fokhagymát, vagy köményt. 
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Szótár

Diófa

Latin neve: Juglans regia   Eredete, élőhelye   A közönséges dió délkeletre a... Tovább

Palástfű

Latin neve: Alchemilla vulgaris   Eredete, élőhelye   A Boldogasszony palástjaként... Tovább

Tovább a lexikonra
diéta egészség egészséges életmód egészséges táplálkozás élelmiszer nassolás recept