Menta
A mentának egyetlen rossz tulajdonsága van: nagyon agresszívan terjeszkedik, ha nem tartják kordában. Szerencsére ez a probléma könnyedén orvosolható, ha az ember nem egy ágyásba, hanem egy növénytartóba ülteti kertjében. De miért is tenné? Nos, a menta nem csak jellegzetes ízét kínálja, hanem egy rozmaringsav nevű antioxidánst is, ami segít enyhíteni a tavasszal gyakori allergiás tüneteket. A mentákban található mentol továbbá az orrdugulás természetes ellenszere, és a gyomrot is nyugtatja.
A menta egy érzékenyebb fűszer, ezért inkább nem érdemes megfőzni. Viszont egy pohár vízbe, teába, vagy kedvenc salátáidhoz is tökéletes ízesítő lehet. Levelei akár ehető díszekként is rákerülhetnek a tányérra.
Eper
Amikor a tavasz lassacskán nyárba fordul, a kertekben már megjelennek a friss eprek, amik nem csak elképesztően finomak, hanem tele vannak antioxidánsokkal is. Habár gyümölcsök, és sok bennük a fruktóz, az eprek valójában segítenek a vércukorszint szabályozásában, polifenoljaik pedig erősítik az immunrendszert, elősegítik a sejtek megújulását, és további egészségügyi előnyöket is kínálnak.
Az eprek fogyasztásához bizonyára senkinek nincs szüksége külön tippekre. Nyersen, turmixokban, joghurtban olvasztott étcsokoládéval, vagy akár a reggeli zabkásában, az eprek bármit képesek finomabbá, és egészségesebbé varázsolni.
Zöldhagyma
A zöldhagymák tele vannak polifenolokkal és flavonoidokkal, amelyek mind fontos szerepet játszanak a betegségek megelőzésében, illetve az oxidatív stressz csökkentésében, ami folyamatosan károsítja testünket, ha nem foglalkozunk eleget magunkkal. Mindemellett természetes antihisztaminok, illetve baktériumölő és gombaölő tulajdonságokkal is rendelkeznek.
A zöldhagymákat nyersen salátákban, szendvicsekben és akár némi tengeri sóval sautézve is lehet fogyasztani. Némi kreativitással levesekben és más fogásokban is megtalálják a helyüket.
Retek
A retek egy nagyszerű méregtelenítő, ami kifejezetten a máj és a gyomor megtisztításában segít. Mivel természetes vízhajtó is, segít a vese- és egyéb altáji problémák kezelésében. Mindemellett hidratálja a bőrt, enyhíti a lázat, és még a rovarcsípések kezelésére is alkalmas.
Tavaszi salátákban, szendvicseken gyakran találkozhatsz velük, de akár levüket is kipréselheted.