Ez az egyszerű almás süti többféleképpen is elkészíthető, és nem csak egészséges verzióban, de hagyományos módon is. Olyannak készíted el, amilyennek szeretnéd! Nagyon egyszerű, nem igazán kell mérni sem a hozzávalókat és akár a saját ízlésedre is formálhatod.
Az alaprecept hozzávalói:
- Alma
- vaj vagy kókuszolaj
- Fahéj
- Méz vagy kókuszcukor vagy édesítőszer
- Szerecsendió (opcionális)
- Vaníliamag (opcionális)
Almák elkészítése:
Az almákat vágjuk fel vékony szeletekre, és tegyük őket egy tálba. Adjunk hozzá egy kis vajat vagy kókuszolajat, hogy a keverék nedves legyen, majd ízesítsük ízlésünk szerint fahéjjal és édesítőszerrel, vagy adhatunk hozzá akár szerecsendiót, esetleg vaníliás cukrot vagy aromát. Keverjük össze az összes hozzávalót és főzzük egybe őket.
Az almákat meghámozhatjuk, de hámozatlanul is elkészíthetjük, ez is ízlés kérdése. A vékonyabbra vágott almák gyorsabban elkészülni, mint a vastagabb szeletek, de tetszés szerint vágjuk fel őket. Vághatjuk őket akár különböző méretűekre is, így néhány szelet kicsit ropogósabb lesz.
Az alábbiakban további ötleteket adunk, hogyan lehet az almákból különböző módon süteményt készíteni!
Főzési lehetőségek:
Mikrohullámú sütés:
A főzési idő a mikrohullámú sütő teljesítményétől függ. Főzzük az almát egy percig, majd ellenőrizzük őket. Főzzük őket tetszés szerint.
800 wattos mikrohullámú sütőt esetén egy perc elegendő az almaszeleteknek, ha nem fedik egymást. Ha lefedik egymást a szeletek, kicsit nedvesebbek lesznek, ami miatt nem készülnek ropogósra.
Sütőben sütés:
Állítsuk a sütőt 200 ° C-ra.
A sütésii idő attól függ, hogy mekkora mennyiségű almát szeretnénk elkészíteni, de 20-25 perc alatt simán megsülnek.
Ötletek az alaprecept további felhasználásához:
Gyors poharas édesség egészségesen
Az alaprecept szerint készítsük el az almákat édesítővel, mikrohullámú vagy hagyományos sütőben. Az almákat összekeverhetjük némi túróval vagy görög joghurttal egy kis extra fahéjjal hozzáadva. Ebbe a keverékbe rakhatunk esetleg zabpelyhet is, így tökéletes lesz akár reggelire. A hozzávalókat rétegezhetjük egy pohárban, így sokkal mutatósabb lesz és édességként, vendégek számára egyaránt felszolgálhatjuk.
Ropogós almás zabos sütemény
Állítsuk be a sütőt 200 ° C-ra. Készítsük el az almákat a fent leírt alaprecept szerint. Ha az almák elkészültek rakjuk őket egy sütőedény aljába és öntsük rájuk egy kis vizet. Rakjuk vissza őket a sütőbe 10 percig, addig készítsük el a tésztát.
Zabos ropogós tészta:
- 1 csésze zab (2,3 dl)
- 2 evőkanál Mandula liszt vagy zabpehelyliszt
- 2-3 teáskanál Fahéj
- 2-3 evőkanál olvasztott vaj, vagy kókuszolaj
- 3 evőkanál Kókusz vagy barnacukor, vagy édesítő
- Egy csipetnyi vaníliás cukor vagy vanília kivonat
- Egy csipet tengeri só
- 6-10 darab dió vagy pekándió (opcionális)
Keverjük össze a hozzávalókat. Akkor jó a keverék, ha a tésztát morzsolni tudjuk. Vegyük ki az almákat a sütőből, és öntsük rá a keveréket, majd tegyük vissza a sütőbe. A sütési idő változó lehet, de akkor jó, ha a tészta teteje aranybarnára sült. Ha elkészült, hagyjuk egy kicsit kihűlni, amíg langyos nem lesz. Szedjük ki tányérra, és fogyasszuk magában, vanília pudinggal vagy vanília fagylalttal.