Diéta
Nem létezik olyan varázslatos ételkombináció és nincs az a speciális étrendterv, ami segíthet a fogyásban, ha nem veszed figyelembe azt az egész egyszerű képletet, hogy kevesebb kalóriát kell enned, mint amennyit a napi tevékenységeid révén elégetsz - ha 7000 kalóriát eszel meg egy nap, és ennyit is égetsz el, tartani fogod a súlyodat.
Alkoholtartalmú ételek
Általában, amikor ünnepi menüt állítunk össze, egy valami biztosan nem hiányozhat a hozzávalók közül, ez pedig az alkohol. És ezzel nem is lenne gond, ha valóban igaz lenne az a tévhit, miszerint a különféle ételkészítési technikáknak köszönhetően az alkoholtartalom elpárolog ételeinkből. Az igazság az, hogy 2,5 órás főzés után még mindig marad kb. 5%-nyi alkoholtartalom az ételben. De ha például flambírozunk, akkor csak 25 százalékkal csökkentjük az étel alkoholtartalmát, tehát az egy pohárnyi brandyből bizony még marad 3/4 pohárkára való.
A só öl
A só a természetben előforduló anyag, amely ugyebár kiemeli és erősíti az ízeket. Az emberi test kb. 1 százaléka só, amely vizelettel, izzadással távozik szervezetünkből. A só egészségünkhöz is elengedhetetlen, tehát pótolnunk kell táplálkozásunkkal. A túl sok só nem okoz gondot, testünk képes a fölösleges mennyiségek ürítésére.
Természetesen a kimagasló sófogyasztás keringési és szívproblémákhoz vezethet, de az átlag ember minden káros mellékhatás nélkül fogyaszthat több sót a kelleténél. Ahhoz, hogy megöljük magunkat sóval, legalább 1 grammnyi sót kell fogyasztani testsúly kilogrammonként. Más szavakkal, ha 70 kg a testsúlyod, legalább 5 evőkanál sót kellene megenned ehhez a mutatványhoz.
A grillezett hús mérgező
Amikor a patkányokat magas adagokban szép feketére sült husikkal etették, statisztikailag megnőtt a rákos megbetegedésükre való esélyük.
De hát ezek patkányok. Egyelőre az emberi kísérletek ezt nem támasztották alá. Példának okáért a Tripterygium wilfordii halálos a patkányoknak, de az emberek orális fogamzásgátlóként fogyasztják ezt.
Tudtad-e hogy a chipsek, a reggeli müzlik, és a kétszersült azért olyan ropogós, mert kemikáliák biztosítják a szép barna színhatást?
Az ember növényevő
Hihetetlen, hogy a vegetáriánusok mi mindent be nem vetettek már annak bizonyítására, hogy az ember bizony nem húsevésre termett. Őseink már két millió évvel ezelőtt is ettek főtt ételt, és egy Berkeley, táplálkozástani antropológus szerint nem is vált volna belőlünk ember, ha nem ettünk volna húst. Kizártnak tartja ugyanis, hogy a hús biztosította fehérje nélkül elég energiához és tápanyaghoz jutott volna az előember, hogy fejlődésében ilyen kiemelkedő eredményeket érhessen el.
A bio élelmiszer potenciálisan mérgezőbb lehet, mint a nem bio
A növények, ha vadon nőnek, olyan komplex módszereket fejlesztenek ki, amely ahhoz szükséges, hogy a kórokat maguk győzhessék le. Ezt gyakran enyhe mérgek termelésével érik el. Másrészről pedig tény az, hogy elég sok vitatott módszer, anyag engedélyezett a biotermékek előállítására vonatkozó szabályok szerint, példának okáért lehet előállításukhoz akár asztali sót is használni, aminek tisztítási folyamata nem éppen vegyi anyag mentes, vagy pl. engedélyezett olyan növényvédő szerek használata, mint amilyen a pyrethum vagy a rotenone, amelyeket kutatások a Parkinson kór kockázati tényezői közé sorolnak.
Sajnos elmondható, hogy a legtöbb tömegtermelési rendszerben előállított biotermék csak azt a trendet jelzi, hogy a sok élelmiszeróriás magának akarja tudni a részét a biopiacból.