Azt mind tudjuk, hogy az uborkát, paradicsomot, almát, azokat a zöldségeket és gyümölcsöket amiket héjastól eszünk meg, érdemes megmosni. Van azonban sok olyan élelmiszer, amit eszünkbe sem jut leöblíteni fogyasztás előtt, pedig fontos lenne. Mutatjuk, hogy mik ezek!
No.1. Dobozos üdítők
Ezeket bár a legtöbben nem mossuk, sokan vannak, akik legalább megtörölgetik az üdítős doboz tetejét mielőtt felbontják azt és belekortyolnak. És milyen jól teszik! Ezeket ugyanis hosszú időn át tárolják és még annál is hosszabb távon szállítják, amely során rengeteg féle-fajta szennyeződés és baktérium megtelepedhet rajtuk. Ezért érdemes legalább a szájukat áttörölnöd egy-egy nedves kendővel vagy kiöntened az üdítőt egy pohárba.
No.2. Konzervek, befőttek, lekvárok
A helyzet ugyanaz velük, mint a dobozos üdítőkkel: hosszú idő és hosszú táv, amely során egy csomó-csomó baci megtelepedhet rajtuk. Ezért mielőtt felbontod őket érdemes a még zárt dobozokat, üvegeket mosogatószeres vagy szappanos vízzel leöblítened, hogy a külsejükön megtelepedett szennyeződések ne juthassanak az ételbe felbontáskor.
No.3. Narancs és citrusfélék
Ezeket valóban meghámozzuk evés előtt, azonban eközben – mivel többnyire kézzel hámozzuk őket – könnyen átvihetjük a szennyeződést a gyümölcshúsra is, így mindenképp érdemes még héjastól megmosnunk őket puculás és fogyasztás előtt.
No.4. Bio gyümölcsök
Bár a bio gyümölcsöket nem kezelik vegyszerrel, a szállítás során mégis rengeteg szennyeződés rájuk rakódhat, így érdemes megmosnunk őket fogyasztás előtt.
No.5. Avokádó és dinnyék
Ugyanaz a helyzet mint a citrusféléknél, csak ezeket nem kézzel puculjuk. Azonban mikor felvágjuk őket, szintén bejuthatnak a szennyeződések a fogyasztandó részbe is. Érdemes tehát ezeket is leöblítenünk falatozás előtt.